Hlavní obsah

Pod ředitelem České televize Dvořákem se houpe křeslo

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členka Rady České televize (ČT) Hana Lipovská se ve středu postarala o rozruch na jednání Rady. Po zahájení, na nějž se dostavila s údajně přidělenou policejní ochrankou, uvedla, že generální ředitel ČT Petr Dvořák se nachází v těžkém konfliktu a střetu zájmu kvůli jeho dlouholeté majetkové účasti a spoluvlastnictví počítačové firmy Gopas. Podle ní tím porušuje zákon o České televizi a zákon o střetu zájmů. Rada ČT uložila Dvořákovi, aby možný střet zájmů vysvětlil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel České televize Petr Dvořák na snímku z roku 2019.

Článek

Dvořák uvedl, že ve střetu zájmů není. Lipovská podle něj agendu Rady ČT politizuje.

„Obvinění radní Lipovské považuji za manipulativní, a do velké míry zmatené. Pokud bych dnes měl možnost se jednání Rady ČT účastnit, jednoduše bych na vše odpověděl a konspirace kolem propojení firem vyvrátil. Trvám na tom, že nejsem ve střetu zájmů a že to, že od devadesátých let vlastním podíl ve společnosti Gopas, která poskytuje IT školení, není nic nezákonného ani nemorálního. Naopak krok, kterým radní Lipovská postoupila jakési materiály k posouzení Bezpečnostní radě státu vedené premiérem a bezpečnostním výborům Parlamentu, považuji za extrémní výraz politizace agendy Rady ČT“.

Rada ČT odvolala dozorčí komisi

Domácí

Dvořák firmu Gopas spoluvlastní, čímž se netajil při nástupu do funkce ředitele ČT (v roce 2011) a mluvil o tom nedávno v rozhovoru pro Reflex s Ladislavem Bartoníčkem, menšinovým akcionářem a nyní nově pověřeným šéfem skupiny PPF.

Skupině PPF přitom patří rovněž komerční televize Nova (které Dvořák šéfoval, než vyhrál výběrové řízení na místo ředitele ČT) a placená sportovní stanice O2 TV Sport. Rada ale o tom prý nevěděla.

ČT údajně od Gopasu objednávala školicí počítačové služby za „až stovky tisíc korun“, podle Lipovské netransparentně a bez výběrových řízení. Firma má mít podle Lipovské utajenou, neprůhlednou vlastnickou strukturu, utajené podílníky v daňových rájích v Nizozemsku, na Kypru a Britských Panenských ostrovech, a Dvořák z ní měl podle Lipovské pravděpodobně osobní zisk. Navíc je údajně firma bezpečnostním problémem, měla nedávno problém se zcizenými internetovými daty.

Policejní ochranka

Předseda Rady ČT Pavel Matocha odpoledne schůzi skoro na hodinu a půl přerušil, a nechal vypnout internetový přenos s tím, že „rada se musí interně poradit“. Mezitím vyšlo najevo, že radní Lipovská přišla na dnešní jednání s ochrankou, údajně policejní.

Policie potvrdila svou přítomnost v budově. Na Twitteru uvedla, že v ČT nezasahuje, ale „plní tam úkoly související s potenciálním ohrožením zdraví a života konkrétní fyzické osoby.”

Po zapnutí mikrofonů pro přenos novinářům přijala rada dvě usnesení. Dvořák má do tohoto pátku 9. dubna vše Radě ČT podrobně vysvětlit a dozorčí komise Rady ČT má do 21. dubna vše podrobně prošetřit, zejména konkrétní obchodní vztahy mezi ČT a Gopasem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám