Hlavní obsah

Pochybná pomoc

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček vyslovil ve včerejší Sedmičce na Nově větu, která stojí za úvahu: "Zahraniční řetězce zkoušejí, co naše pracovní síla vydrží." Narážel na poměry v obřích hypermarketech a měl svým způsobem pravdu.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Je obecně známo, že se v těchto obchodech běžní zaměstnanci nadřou o hodně víc, než by odpovídalo jejich pracovním podmínkám i mzdám.

Chybinka se však přece jen vloudila, přesnější by asi bylo tvrzení, že zahraniční řetězce zkoušejí, co zahraniční pracovní síla vydrží, protože z úst pokladních těchto obchodů jen málokdy slyšíme češtinu bez přízvuku. To sice dost mění na tom, co se Grebeníček snažil sdělit mezi řádky, ale absolutně nic na podstatě věci. Ždímat z lidí velký výkon za chabou odměnu je hanebnost - ovšem bez ohledu na to, děje-li se v zahraničním velkoobchodě nebo u malé české firmy a bez ohledu na to, je-li obětí ukrajinský gastarbajtr nebo český student, který si potřebuje přivydělat. Tak i tak jde vždy o lidi, kteří nemají kvalifikaci ani valnou možnost volby - a nemají za sebou silné odbory.

Ostatně řekněme si na rovinu, že právě zahraniční velkoobchodní a stravovací řetězce spolu s malými českými firmami jsou tak trochu černým svědomím českých odborů. To kdysi přiznal - což mohu snadno doložit, protože to přiznal mezi šesti očima - i někdejší odborový předák Richard Falbr. Je těžké tyto lidi chránit, když sami nemají dost sil si vlastní odborové organizace založit a své požadavky formulovat.

Tomu samozřejmě rozumím. Pokud však jde o aktuální téma omezování prodejní doby ve velkých samoobsluhách, marně se snažím porozumět, co na té myšlence nadchlo odborářské vůdce a část poslanců sociální demokracie. Obávám se totiž, že na tu otázku správně odpověděl jiný Miroslav, příjmením Kalousek, zhruba o hodinu později v Nedělní partii na Primě. Za politikou je třeba hledat skryté skupinové zájmy a podle Kalouska jde o střet obchodníků a dodavatelů, třeba pekařů.

Jistě má pravdu, že by na zákazu svátečního, nedělního i nočního prodeje vydělali dodavatelé. Pokud však jde o zaměstnance hypermarketů, ti by si sice odpočinuli od práce, někteří však bohužel natrvalo. A třebaže dovedu pochopit, že právě odborářům a sociálním demokratům leží hypermarkety v žaludku, pomáhat jejich zaměstnancům za tu cenu, že jich třeba jen malá část přijde o práci, to není dobrý nápad.

PRÁVO 1. listopadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám