Hlavní obsah

Počet obyvatel Česka vzrostl o pár tisíc. Více lidí zemřelo, než se narodilo

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky dosáhl na konci prvního pololetí 10 699 142 osob, což je o 5203 více než na počátku roku. Tempo růstu bylo výrazně nižší než v minulých letech. Přírůstku pomohla migrace, byť ve srovnání s předchozím rokem byly pohyby obyvatel nižší. Data v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

Od ledna do června se narodilo 53 799 dětí, zemřelo 56 895 osob. Obě čísla jsou podobná jako ve stejném období v roce 2019.

„V porovnání s obdobím prvního pololetí v předcházejících pěti letech odpovídal letos počet zemřelých průměru. Nejvíce úmrtí, shodně 10 200, bylo v lednu a v březnu. Téměř třetině (31 procent) zemřelých bylo v době úmrtí minimálně 85 let,” konstatovali statistici.

Nejdéle v Česku se dožijí lidé v Praze

Domácí

Kvůli epidemii koronaviru a přijatým opatřením poklesl počet sňatků. Lidé jich v prvním pololetí uzavřeli 13 431, což je téměř o deset tisíc méně než za stejné období v roce 2019.

V březnu minimum svateb

„Historické minimum připadlo na měsíc březen: 631 sňatků představuje nejnižší měsíční počet sňatků za více než stoletou historii České republiky,” konstatoval ČSÚ.

Méně bylo i rozvodů (10 155), byť v tomto případě není meziroční pokles tak dramatický jako u svateb.

Od ledna do června se do ČR přistěhovalo 26 447 osob, ze země odešlo 18 128 lidí. „Saldo zahraničního stěhování dosáhlo v prvním pololetí 8319 osob, což představovalo meziroční pokles o 60 procent, respektive bylo o 12 688 nižší,” uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám