Hlavní obsah

Počasí udělá teplotní kotrmelec

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na Silvestra si pro nás počasí připravilo doslova teplotní kotrmelec, protože během 24 hodin se změní teploty až o 25 stupňů. Právu to řekl v pondělí Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Foto: Právo - Patrik Biskup

Provizorní hráz z pytlů s pískem museli postavit hasiči v Nýřanech na Plzeňsku, kde se vylil z koryta Vejprnický potok a voda ohrožovala obyvatele domů stojících v jeho blízkosti.

Článek

"Jestliže v pondělí teploty na některých místech republiky dosahovaly až 14 stupňů tepla, na Silvestra se bude postupně výrazně ochlazovat tak, že denní teploty by k večeru už mohly být až -4 stupně a v noci pak ještě poklesnout," řekl meteorolog. Podle něj tento výrazný teplotní skok je důsledek přechodu teplé fronty a studené, a po ní se opět vrátí teplé proudění. "Na Nový rok očekáváme, že bude polojasno a raní teploty -4 až -8 stupňů a v místech s vyjasněním klesnout až na -12 stupňů. Odpolední teploty už pak ale budou pak kolem -3 stupňů," řekl meteorolog.

Na Nový rok se vyjasní

Po oba dny, tedy na Silvestra i na Nový rok se čeká nejdříve déšť, pak déšť sesněhem a pak už jenom sněžení. Na Nový rok se vyjasní, o to více poklesnou teploty. "Ve čtvrtek už opět se obnoví jihozápadní proudění, a po dvou dnech zimy se opět oteplí. Očekáváme i občasné sněžení nebo sníh s deštěm. Denní teploty by měly být v rozmezí jedna až pět stupňů Celsia nad nulou. Také v pátek bude teplo, ale obloha se zatáhne a očekává se déšť. Na horách pak sněžení. Noční teploty budou v rozmezí 3 až -2, odpolední 1 až 6 stupňů," řekl Handžák.

Rozdíly budou menší než v roce 1978

Meteorolog Vladimír Seifert z téhož ústavu Právu řekl, že tak výrazné teplotní rozhraní, jaké bude letos, bylo naposledy v roce 1978. Tehdy ale bylo ještě větší. Přes den bylo 14 stupňů tepla ze silvestrovské noci se změnilo na -25 stupňů. Tak velký teplotní rozdíl jsem nikdy v životě, během 24 hodin, nezažil. Tehdy způsobil doslova pohromu v národním hospodářství i řidičům. Letos tak velký teplotní rozdíl nebude, ale i tak bychom se na něj měli připravit," řekl Seifert.

Reklama

Výběr článků

Načítám