Hlavní obsah

Po záběrech s Železným si na videa strážníků posvítí Úřad pro ochranu osobních údajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce prověřit, podle čeho pražská městská policie vybírá videa ke zveřejnění ze svých zásahů a zda dostatečně chrání identitu lidí v těchto záznamech. V souvislosti se zveřejněním záběrů, na nichž byl moderátor České televize Jakub Železný, to uvedl mluvčí úřadu Milan Řepka.

Řešení dopravního přestupkuVideo: Městská policie hl. m. Prahy

 
Článek

„Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu osobních údajů se věcí bude zabývat systémově a zkoumat, na základě jakých kritérií jsou městskou policií vybírána a publikována videa ze zásahů či incidentů, stejně tak jako se podívá na to, zda jsou dostatečně používány techniky, které mají znemožnit identifikaci osob na publikovaných záznamech, a to i s ohledem na tento aktuální případ,“ uvedl Řepka pro server E15.

O dohadování s řidičem v centru Prahy informovali v pondělí strážníci na sociální síti. Kamera zachytila hádku s mužem, který na Václavském náměstí špatně zaparkoval své audi a poté ještě popojel na přechod pro chodce.

Strážníci muži rozmazali obličej a zkreslili mu hlas, z jejich slov ale vyplývalo, že má jít o známou osobu. Uživatelé sociálních sítí pak brzy identifikovali právě Železného, třeba tím, že zrychlený hlas jednoduše zase zpomalili.

Video se Železným je nadčasové a výchovné, tvrdí strážníci. Zmínku o veřejně známé osobě nevysvětlili

Krimi

Mluvčí strážníků Irena Seifertová po opakovaných dotazech uvedla, že je z loňského 16. listopadu kolem 20:30. Zveřejněno prý bylo nyní v rámci prevence, kdy strážníci upozorňují na incidenty s řidiči.

Pro E15 Seifertová uvedla, že městská policie zveřejňuje svá videa v souladu s právními předpisy o ochraně osobních údajů. „V minulosti již byla jako orgán veřejné moci kontrolována a je opětovně připravena pro případnou další kontrolu poskytnout potřebnou součinnost,“ citoval ji server.

K věci se vyjádřil také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Na Twitteru ve středu uvedl, že kdyby byl pražským zastupitelem, ptal by se, proč a jakým právem zveřejnila pražská městská policie právě toto video. „I přestupkové řízení má být podle zákona neveřejné…“ dodal.

Železný se po zveřejnění videa za své chování na Twitteru omluvil. Vysvětlil ho mimo jiné osobními důvody, zřejmě v souvislosti s nemocí staršího bratra, který v únoru zemřel.

„Vteřina, kdy se dovíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. PAK zapne kameru,“ uvedl k nahrávce Železný v úterý na Twitteru. Městská policie podle něj video sestříhala. „I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se,“ dodal moderátor.

Anketa

Je správné, že policie zveřejňuje taková videa?
Ano, lidé mají právo vědět, co se kolem nich děje
78,7 %
Ne, lidé na záznamech by měli být více chráněni
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8061 čtenářů.

Mrzí mě to, omluvil se moderátor Železný za hádku se strážníky. Video je už z loňska

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám