Hlavní obsah

Po Pospíšilovi povede krajskou ODS primátor Plzně Baxa

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Novým šéfem ODS v Plzeňském kraji je primátor Plzně Martin Baxa. Na pondělním regionálním sněmu ve Vejprnicích u Plzně ho ve druhém kole zvolila většina z téměř stovky přítomných delegátů. Baxa usedl do čela regionu po poslanci Jiřím Pospíšilovi, který stranu nečekaně opustil letos v lednu.

Foto: Jan Švábek

Primátor Plzně Martin Baxa

Článek

O křeslo šéfa regionu soupeřil Baxa s místopředsedy krajské ODS Vladislavem Vilímcem a Pavlem Karpíškem. Nadpoloviční většinu hlasů delegátů žádný z kandidátů v prvním kole nezískal. Do druhého kola postoupili Martin Baxa a Pavel Karpíšek. Baxa nakonec zvítězil se ziskem 48 hlasů proti 42 Karpíškovým. Minimum hlasů potřebných k vítězství bylo 47 hlasů.

Všichni tři kandidáti před delegáty shodně předstoupili s tím, že dokážou sjednotit město s venkovem a zamezit vnitrostranickým půtkám a odchodům. „Budu se prezentovat jako člověk, který dokáže spojit Plzeň a mimoplzeňské oblasti kraje,“ sdělil Právu Baxa. Zároveň chce zachovat manažerskou síť strany v krajích, kterou plánuje celorepublikové vedení strany zredukovat. Baxa už dříve také sdělil, že bude usilovat o pozici jedničky na kandidátce ODS v Plzni pro komunální volby.

ODS v Plzeňském kraji vedl od roku 2003 až do letošního ledna dnes nezařazený poslanec Jiří Pospíšil. Ten stranu opustil dva týdny poté, co pohořel ve volbě celorepublikových místopředsedů strany na kongresu ODS v Olomouci. „Cítím, že v současné ODS pro mě není místo a nerad bych ji dál poškozoval,“ řekl tehdy Právu Pospíšil s tím, že odchod měl osobní i politické pozadí.

Pospíšil odstartoval odchody

Dočasným vedením strany byl proto pověřen exposlanec Vladislav Vilímec. Tomu se během chvíle podařilo prosadit změnu volebního klíče, podle kterého se na pondělním sněmu vybíral předseda. Změnou oslabila plzeňská ODS a posílili venkovské oblasti, respektive okresy. I přes tuto změnu však Baxa coby reprezentant Plzně dokázal zvítězit.

Po Pospíšilově odchodu ODS opustily desítky členů – mezi nimi byl například technický exnáměstek primátora Baxy Petr Rund nebo místostarostové městské části Severní předměstí Vladimír Tichý a Jiří Uhlík. Všichni tři kandidáti před samotnou volbou Právu sdělili, že v případě neúspěchu ODS opouštět nebudou. „Po třiadvaceti letech v ODS si nedokážu představit, že bych předstoupil před voliče a žádal je o důvěru za jiný subjekt. Kdybych odešel, musel bych skončit s politikou,“ uvedl Vilímec.

Reklama

Výběr článků

Načítám