Hlavní obsah

Otřesná šikana na škole v Blovicích zlomila ředitelce vaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blovice
Aktualizováno

Dagmar Hitková skončila ve funkci ředitelky Základní školy Blovice na jižním Plzeňsku, kde policie vyšetřuje otřesnou šikanu. V pondělí ji odvolala městská rada. Informaci Novinkám potvrdil tajemník tamějšího úřadu Václav Kybic.

Foto: Klára Mrázová

Dagmar Hitkovou z funkce ředitelky školy odvolala městská rada

Článek

„Rada rozhodla o odvolání ředitelky, které tím ale nekončí pracovní poměr,“ upozornil Kybic. Podle něj Hitková určitě dostane od vedení města nabídku, aby na škole zůstala jako učitelka. Rada zároveň vypsala konkurz na nového šéfa školy.

O vývoji v případu Novinky informoval tajemník městského úřadu. Starosta města Robert Zelenka (Žijeme Blovice) až v pondělí odpoledne v tiskové zprávě oznámil, že ředitelka odmítla podepsat dokumenty související s jejím odvoláním a nesouhlasila s verdiktem rady. „Hlavním důvodem bylo uvedení nepravdivých skutečností v médiích a na sociálních sítích, a zejména v neposkytnutí dostatečného časového prostoru k vyjádření se k závěrům zpráv České školní inspekce,“ vysvětlil.

Doplnil, že za její názor se staví významná část pedagogického sboru, jenž se jednání účastnil. Kantoři zároveň požádali zastupitele města o setkání. Podle starosty je však odvolání, které konzultoval s právníkem, platné.

Proti ředitelce se postavili rodiče žáků. Ti minulý týden vystoupili na zastupitelstvu, předali petici s více než 400 podpisy a hovořili o šikaně. Zmiňovali, že jejich děti zažívaly psychický nátlak, vydírání, u některých se projevily panické ataky a skončily na lécích. Podle jejich názoru Hitková zametala problémy pod koberec a nechtěla je řešit.

Otřesná šikana ve škole v Blovicích: Strkání tužek do zadku, kálení do koše

Domácí

Odpor se zvedl po zveřejnění případu 13leté dívky, kterou si vyhlédla trojice spolužáků a roky jí měla ubližovat.

„Vůči poškozené se měli chovat nevhodně, kdy ji různým způsobem ponižovali a pod pohrůžkami násilí nutili k nechutnostem, z nichž některé měly i sexuální podtext,“ upřesnila pro Novinky před časem státní zástupkyně Taťána Ulčová.

Odvolaná Hitková nechtěla situaci komentovat. Odmítla s redaktorkou Novinek, která byla v pondělí na místě, mluvit. Na zastupitelstvu minulou středu slíbila, že pošle své písemné vyjádření do tří dnů. Ani to však redakci nepřišlo.

Rodiče přišli na zastupitelstvo a mluvili o šikaně, kterou zažily jejich dětiVideo: Klára Mrázová, Novinky

Rodičům nicméně poslala v neděli večer své vyjádření, v němž projevila lítost. „Chci vás ujistit, že se vedení školy situací vážně zabývá a dělá maximum pro optimalizaci prostředí. Spolupracuje s odborníky a vytváří stále nová opatření, která mají preventivní charakter, a nadále cílí na předcházení dalších incidentů,“ napsala.

Rovněž požádala rodiče o podporu a pomoc, aby spolu celé období zdárně překlenuli.

„Jako ředitelka si pevně stojím za svými rozhodnutími a ujišťuji vás, že v naší škole pracují zaměstnanci, kteří chrání vaše děti. Odmítám důrazně tvrzení, že kdokoli z pedagogických pracovníků o jakémkoliv závadném chování věděl či jej vědomě kryl,“ uvedla dále a požádala o trpělivost, než případ vyšetří policie.

Česká školní inspekce minulý týden vyhodnotila dvě stížnosti týkající se Blovic jako důvodné. Podle jejích závěrů neřešila škola situaci adekvátně.

Rodiče: Hlavně ať se to vyřeší

Oslovení rodiče odvolání ředitelky uvítali. „Mám ohromnou radost. Nečekala jsem, že k tomu dojde. Uznali, že došlo k pochybení, což je úžasné,“ ocenila Miroslava Baumruková. Doufá, že nové vedení zajistí větší bezpečí pro děti.

Martin Truhlář nicméně zapochyboval, zda se situace opravdu zklidní, když Hitková zůstane nadále ve škole, byť jako kantorka. „Snad nebude mít vliv na další učitele, případně nového ředitele. Chceme, aby se celá záležitost opravdu už vyřešila,“ zdůraznil.

Šikanovaná dívka z Blovic se bojí chodit do školy. Vedení selhalo, řekla inspekce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám