Hlavní obsah

Po nezvyklých vedrech se počasí vrátí k normálu

Novinky, mif

Nezvykle teplé počasí, které panovalo v České republice několik posledních dní, je patrně u konce. V nadcházejících týdnech se rtuť v teploměrech vrátí k normálu. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po velmi teplém týdnu předpokládáme, že v následujícím období – od 27. června do 24. července – se budou teploty vzduchu pohybovat převážně kolem dlouhodobého průměru,“ uvedli meteorologové.

Průměrné denní teploty by se v první půlce prázdnin měly podle výhledu pohybovat okolo 18 až 20 °C. To samozřejmě neznamená, že v průběhu jednotlivých týdnů nemůže docházet ke kolísání teplot.

Příliš bouřek nehrozí

Nadcházející čtyři týdny by měly být v normálu i z hlediska celkového úhrnu srážek. „Srážkově předpokládáme období od 27. června do 24. července jako celek průměrné,“ konstatovali meteorologové.

„Na úhrnu srážek budou mít velký podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky a bouřky, pozn. red.), tedy lze očekávat velké regionální rozdíly v množství spadlých srážek,“ dodali meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 27. června do 24. července v letech 1981 až 2010 byla 18°C, průměrný úhrn srážek dosáhl 81 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám