Hlavní obsah

Po nebývale ostré hádce žádají odboráři hlavu ministra zdravotnictví

Právo, Václav Pergl

Hádka. Nebývale ostrá výměna názorů. Tak se dá charakterizovat korespondence, která v uplynulých dnech proběhla mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09) a odboráři. Ti ministra osočili z rozvratu zdravotnictví a požadují, aby odstoupil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Vše odstartoval dopis, v němž výkonná rada odborového svazu zdravotnictví uvedla, že dosavadní působení Hegra ve funkci ministra je katastrofou pro většinu zdravotníků, i pro pacienty.

„Vámi chaoticky připravované právní předpisy nejsou dopředu promyšlené a jako celek působí destruktivně na celé zdravotnictví. Odbory viní vás osobně z rozvratu fungujícího systému a nedodržení slibu, kterým jste se zavázal vytvořit podmínky pro zvýšení platů a mezd zaměstnanců. České zdravotnictví se pod vaším vedením propadá do hluboké krize. Už přijatými a připravovanými zákony zdravotnictví destabilizujete a vytváříte ve stále ještě fungujícím systému chaos,“ uvádí se mimo jiné v dopise, který podepsala předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

V závěru dopisu výkonná rada svazu požaduje, aby Heger rezignoval. Dopis vyvolal ve vedení Hegrova ministerstva poprask.

„Ministerstvo zdravotnictví je šokováno postojem odborového svazu. Odbory by měly přestat vydírat pacienty a začít plnit své závazky z memoranda. Místo účelového politikaření standardně vyjednávat se zaměstnavateli tak, aby jejich požadavky nebyly na úkor pacientů,“ píše se v odpovědi.

A Heger k tomu přidal další slova: „Odbory jednak neoprávněně napadají restrukturalizaci sítě zdravotnických zařízení a podporují tím další prohlubování nehospodárnosti v systému, ale bohužel tak zároveň upírají pacientům možnost rozšiřování té nejšpičkovější zdravotní péče. Navíc zcela neoprávněně na úkor měst a krajů osočují ministra zdravotnictví z neplnění slibů v oblasti zvyšování platů. Odbory nejenže si neuvědomují ekonomickou situaci Česka, ale požadují, aby na úkor mezd zaměstnanců byli pacienti kráceni na péči.“

Jak stouply platy

Za „naprosto absurdní“ považuje Heger stížnosti zdravotnických odborů na neplnění slibu zvyšování platů: „Průměrné měsíční platy lékařů se v průběhu ani ne dvanácti měsíců zvýšily z původních zhruba 50 000 na 60 000 korun. Zdravotníci jsou tak jednoznačnými vítězi uplynulých dvou let. Navíc, vezmeme-li v úvahu i letošní rok, tak za poslední dva roky stouply platy celkem o 16,2 procenta a průměrný plat lékaře se letos zvýší až na 65 000 Kč. K takové valorizaci platů nedošlo nikde a nikdy v historii ČR.“

„V případě boje o platy navíc odbory buší na nesprávné dveře. Tam, kde mohl zvýšení platů ministr přímo nařídit, se tak stalo. Zhruba 40 % lékařů a téměř 40 % zdravotních sester v nemocnicích tedy přidáno dostalo. Odboráři by se měli tedy obrátit na kraje, které platy odmítly zvednout,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v odpovědi odborům.

Odboráři se ohradili

Odpověď odborů byla blesková: „Svaz nikdy nevydíral pacienty a nikdy proti sobě nestavěl své členy jako zaměstnance a pacienty. Žádal jen ministra zdravotnictví o záruky, že bude zvýšení platů a mezd realizováno. Místo záruk se však dočkal jen ideologických školení a tvrzení, která nejsou podložená fakty.“

Odboráři ještě dodávají, že si uvědomují stav ekonomiky země, ale že výběr pojistného je na historickém maximu, a tak peníze na zvýšení platů jsou. Napětí mezi odbory a Hegrem tedy dále sílí a zřejmě na podzim vyústí v „razantní akce“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám