Hlavní obsah

Po Komorousově nástupu na vnitro začínají čistky ve vedení policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous je prvním náměstkem ministra vnitra Martina Peciny sotva pár týdnů a ve vedení policie už začínají významné personální změny. Po dvou letech totiž skončí ve funkci náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba (51). Spekuluje se i o možném nedobrovolném odchodu šéfa protikorupční policie Libora Vrby (42), který je ve funkci teprve čtyři měsíce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba (vlevo) a nový náměstek ministra vnitra Jiří Komorous.

Článek

Oba přitom měli podle zákulisních informací s Komorousem špatné vztahy. Sám Komorous se k tomu v úterý nevyjádřil, prý měl celé odpoledne zásadní jednání.

Houba zprávu o svém odchodu v úterý Právu potvrdil s tím, že mu policejní prezident Oldřich Martinů doporučil, aby odešel sám.

Ještě v dubnu jej paradoxně chtěl Pecinův předchůdce Ivan Langer povýšit do hodnosti brigádního generála, ovšem jeho návrh prezident Václav Klaus zatím nevyslyšel. Nyní Houba uvažuje, že u policie skončí definitivně.

"Policejní prezident mi naznačil, že by bylo lepší, kdybych odešel. Na důvody se mě neptejte, já je nevím,“ řekl Houba.

Na dotaz, zda stojí za jeho odchodem Komorous, odpověděl: "Já si myslím, že to je i od pana ministra.“

Policejní prezident: Odejít chce sám

Policejní prezident však Právu předložil jinou verzi. Houba jej prý před dvěma či třemi týdny požádal o schůzku a pak mu na ní řekl, že by chtěl odejít ze služebního poměru nejpozději do konce tohoto roku.

"Řekl jsem mu, aby nikam neodcházel, což on akceptoval. Pak ale uplynula nějaká doba a v pondělí jsem já inicioval další společný pohovor. Celé jsem si to promyslel a navrhl mu, že akceptuji jeho původní nabídku, byť z toho radost nemám a začínám pomalu hledat nového náměstka, to je pravda,“ uvedl Právu Martinů.

Podle jeho představy by Houba měl skončit k 1. srpnu. Právo zjistilo, že jeho nástupcem by mohl být Tomáš Martinec, který donedávna působil jako náměstek protikorupční policie a nyní pracuje na ředitelství řízení lidských zdrojů.

I když je tam jen řadovým zaměstnancem, byl zařazen do 10. platové třídy, kterou přitom mají jen policejní prezident, jeho náměstci a šéfové celorepublikových útvarů.

Odvolání Vrby? O ničem nevím, řekl Martinů

O odvolání šéfa protikorupční policie Vrby však prý Martinů nic neví. "To bych o tom musel něco vědět, pan Vrba si tam vede velmi dobře,“ reagoval na spekulace Martinů s tím, že s Komorousem se o celé záležitosti vůbec nebavil.

Také ministr Pecina odmítl, že by se on sám nebo Komorous, který má u něj policii na starosti, ve věci nějak angažovali. S Houbou se prý viděl zatím jen dvakrát na nějaké akci a nikdy spolu nehovořili.

Pecina: Odchází kvůli penězům

Podle Peciny Houba odchází kvůli vysokým výsluhám, jež mu jako každému policistovi náležejí.

"Loni mu (Houbovi) tehdejší ministr Langer dal vysoké prémie, takže mu teď dobře vychází výsluhy a chce jít do civilu. Příští rok by to takové neměl,“ řekl Právu ministr. "Myslím, že důvod (odchodu Houby) je prozaický, a to jsou peníze,“ doplnil Pecina.

Bývalý ministr vnitra Langer považuje odvolání Houby za krajně nešťastné a destruující pro neuniformovanou policii. "Nevidím pro to jediný relevantní důvod a mohu se domnívat, že jsou jiné než věcné. Ani náhodou nevěřím, že by chtěl odejít sám,“ myslí si Langer.

Reklama

Související články

Náměstkem ministra vnitra se stal Komorous

Ministr vnitra na základě výběrového řízení zvolil v pondělí za svého prvního náměstka bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Zároveň...

Výběr článků

Načítám