Hlavní obsah

Po extrémním červnu by se počasí mělo vrátit k průměru

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce týdne se teploty znovu vyšplhají k tropické třicítce, pak by se počasí v Česku mělo vrátit k dlouhodobému průměru. Odhaduje to měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Četnější však mají být v průběhu července srážky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Počasí v červenci bude průměrné.

Článek

„Po velmi proměnlivém počasí, a to jak z pohledu teplot, tak i z pohledu srážek z posledních čtyř týdnů, v nadcházejícím období do konce července očekáváme návrat k normálním hodnotám charakteristickým pro tuto roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Horký bude konec prvního červencového týdne. Do pátku by se teplotní maxima měla minimálně v části republiky přehoupnout přes 30 stupňů Celsia. Již v sobotu by však teploty měly klesnout pod 25 stupňů.

Týden přinese tropy, bouřky i krupobití

Počasí

V tomto týdnu nicméně může ojediněle dojít k přívalovým dešťům s úhrny kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru dosahujícím až 90 kilometrů v hodině.

V týdnu od 12. do 18. července by se teploty měly pohybovat mezi 21 až 30 stupni, v noci pak okolo 13.

Obdobné počasí očekávají meteorologové i pro následující týden mezi 19. až 25. červencem. Noční teploty by měly klesat k 17 až 10 stupňům, denní se pak mají pohybovat také na škále 19 až 31 stupňů Celsia.

Tropická bouře Elsa udeřila na Kubu, žene se dál na Floridu

Amerika

Poslední červencový týden by pak teploty už měly držet pod tropickou třicítkou, mezi 22 až 27 stupni přes den a 9 až 15 během noci.

„Z hlediska celkového množství srážek předpokládáme, že období od 5. července do 1. srpna 2021 by mělo být na území ČR jako celek taktéž průměrné,“ doplnili meteorologové.  Průměrný úhrn srážek pro období příštích čtyř týdnů je 80 milimetrů.

Zatím nejvíc napršelo v roce 1997, kdy meteorologové naměřili 203 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 2013 s úhrnem 15 milimetrů.

Reklama

Související články

Rozmarné léto? Trpí Evropa i Amerika

Průtrže mračen, prudké vichry či nebývalé vlny veder. Planetu v posledních dnech sužují anomální meteorologické jevy, padá rekord za rekordem. Drsné počasí...

Týden přinese tropy, bouřky i krupobití

Hodně proměnlivé počasí čeká Česko v tomto týdnu. Předpověď hlásí zejména na východ území velmi vysoké teploty, ale přijdou i bouřky a další nebezpečné jevy....

Výběr článků

Načítám