Hlavní obsah

Po dovolené našla v bytě 500 netopýrů

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pět set netopýrů obývalo dva týdny panelákový byt v Plzni, jehož majitelka odjela na dovolenou. Když se žena vrátila, naskytl se jí obraz zkázy. V bytě byly hromady netopýřího trusu a linul se jím nepříjemný zápach. Žena musela utéci k sousedce a zavolat na pomoc ochránce přírody.

Foto: Jaroslav Blažek
Článek

"Vešla jsem do předsíně a otevřela dveře do kuchyně. Jakmile vylétl první netopýr, na nic jsem nečekala a vyběhla bez bot na chodbu. Děsím se, když vidím normální myš, natož okřídlenou," líčila Právu svůj hrůzný zážitek majitelka bytu Jana Šestáková.

"Ta žena byla úplně v šoku. V bytě to skutečně vypadalo jako v nějakém hororovém filmu. V místnostech přelétávalo asi padesát netopýrů, další se schovávali za obrazy a hrozny těchto savců visely i na záclonách. Na zemi se válelo milión bobků," řekl Právu Václav Kural ze záchranné stanice živočichů, který přispěchal ženě na pomoc.

Nezavřela okno

Trvalo mu půldruhé hodiny, než byt nezvaných hostů zbavil. "Ven se jim dobrovolně nechtělo, musel jsme je nahánět k oknu. Oni mně zase zpátky prolétávali pod nohama. Jsou dost chytří a nebylo vůbec jednoduché je přelstít," dodal Kural.

Podle vedoucího záchranné stanice živočichů Karla Makoně šlo o rekordní počet netopýrů, který kdy byl v jednom bytě zaznamenán. "Kvůli přetrvávajícím teplým večerům existuje stále velké riziko, že netopýři vniknou do lidských příbytků. Lidé by měli v době nepřítomnosti úplně zavřít okna i všechny dveře v bytě. Tato paní nechala 14 dnů otevřenou ventilačku a navíc ve všech pokojích otevřené dveře, takže se netopýři dostali úplně všude," dodal Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám