Hlavní obsah

Po čtyřech měsících mají opět praxi v dílnách. Brousit si něco doma nestačí, říká student

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po čtyřměsíční přestávce se od pondělí vrátili k praktické výuce studenti středních škol a závěrečných ročníků vysokých škol. A to bez omezení počtu lidí ve skupině. Návrat se týká přibližně 130 tisíc studentů a učňů, pro většinu z nich je přístup do dílen a laboratoří při výuce klíčový.

Studenti a učni se mohou znovu účastnit praktické výukyVideo: Novinky

 
Článek

Na pražské Akademii řemesel – Střední škole technické se návrat do dílen týká přibližně 600 studentů a učňů z řad budoucích automechaniků, strojních mechaniků, elektrikářů, instalatérů, truhlářů či tesařů.

Platí pro ně stejná pravidla jako pro žáky na prvním stupni základních škol, kteří se k výuce vrátili před dvěma týdny, tedy testování na přítomnost covidu-19 dvakrát týdně a nošení ochranných pomůcek.

„Docela jsem se těšil, protože ta praxe chyběla. Doma jsme se učili pouze teorii, praxe moc nejde. Možná tak něco na ponku si ubrousit, ale to nestačí. Doufám, že to teď doženeme do konce roku,“ uvedl student Jan Adam Váně, kterého v létě čekají závěrečné zkoušky na zámečníka.

Foto: Novinky

Do dílen se studenti a učni mohli vrátit po čtyřech měsících.

Podle zástupce ředitele pro praktické vyučování Karla Nováka se ve škole nyní více zaměří na ty, kteří doposud nemohli využívat povolené konzultace jeden na jednoho.

„Začínají všechny obory, které vyučujeme ve třetím a v druhém ročníku, první ročníky nastoupí později. Studentům se také rozšiřuje praktická výuka na úkor teoretické výuky, kde mají teď díky distančnímu vzdělávání velký náskok,“ dodal.

K praktické výuce na VŠ se budou vracet tisíce studentů, na test leckde mohou už nyní

Věda a školy

Do dílen se studenti a učni naposledy podívali před Vánoci, za sebou tak mají čtyřměsíční výpadek.

„Ne všichni mají doma soustruh nebo hoblovku, ani nemůžou rodičům rozebrat auto nebo předělat elektriku v domě. Distančně se něco naučit dá, ale stejně se to musí dokončit na dílnách, aby se ověřily znalosti a dovednosti. Ty se neověří přes monitor,“ doplnil Novák.

Foto: Novinky

Povinností je absolvovat test na covid-19 jednou za tři dny.

Podle učitele Jaroslava Raizera, který připravuje truhláře v odborném výcviku, záleží i na ochotě samotných studentů látku dohnat. „Mnohokrát se stalo, že mi telefonovali a chtěli dodatečné úkoly, takže opravdu máme žáky, kteří sami chtějí,“ uvedl s tím, že u nich nehrozí, že by někteří kvůli přestávce ročník nedokončili nebo by ho opakovali.

Ministerstvo školství na středních školách prodloužilo termín závěrečných zkoušek až do konce srpna, studenti a učni tak dostali čas, aby je řádně vykonali. Školy také mohou povolit těm, kteří o to požádají, opakování ročníku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nicméně už dříve odmítl možnost plošného opakování ročníků, stejně jako možnost individuálního opakování na základních školách.

Školství stále dumá, jak rozvolnit střední a vysoké školy

Domácí

Obnovení praktické výuky se týká středních škol, vyšších odborných škol, konzervatoří a také posledních ročníků vysokých škol. Na praxe se tak může vrátit přibližně 130 tisíc studentů a učňů.

V pondělí se v rámci rozvolnění také kompletně otevřely školky v Plzeňském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Otevření školek je spojeno s poklesem výskytu nově nakažených covidem-19 pod 100 na 100 000 lidí za poslední týden. Roušky ani pravidelné testování nejsou pro děti povinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám