Hlavní obsah

Po bouřkách nad Českem hasiči zachránili desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouřky, které zasáhly ve čtvrtek večer území České republiky, napáchaly značné škody a způsobily řadu problému. Kvůli přívalům vody byl v obou směrech přerušen provoz na rychlostní silnici R10 mezi Brandýsem nad Labem a Benátkami nad Jizerou. Na mnoha místech popadané stromy přerušily silniční a železniční dopravu, jednu trať voda podemlela. Přívalové deště postihly nejvíce sever Čech.

BEZ KOMENTÁŘE: V Pivkovicích se z nebe valily proudy vody

 
Článek

Hasiči po celé ČR evakuovali a v mnohých případech i zachránili desítky lidí. Počet technických zásahů se oproti jiným dnům zvýšil pětkrát, největší podíl si vyžádalo odklízení spadlých stromů a odčerpávání vody, sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivana Svitáková. Nejvíce jejich pomoc potřebovali lidé v Královéhradeckém kraji.

"Hasiči při všech svých zásazích evakuovali před hrozícím nebezpečím 39 osob a zachránili 30 lidských životů," uvedla Svitáková. Podle ní jednotky požární ochrany zasahovaly ve čtvrtek u 874 událostí, z toho v 725 případech poskytly technickou pomoc. Jen v Královéhradeckém kraji počet případů přesáhl stovku.

Značné škody napáchaly bouřky na severu Čech, největší pak na Frýdlantsku. Ve Višňové hasiči ještě v pátek ráno odčerpávají vodu a odstraňují škody po bleskové povodni, v Krásném Lese museli evakuovat dětský tábor. Kvůli podemletým kolejím nejezdí vlaky mezi Raspenavou a Bílým Potokem, spadlý strom zastavil ráno vlaky z Lomnice nad Popelkou na Semilsku na Starou Paku. Na Benecku nejde podle dostupných informací již 14 hodin elektřina, což způsobuje značné potíže především hoteliérům. Navíc se v pátek večer čekají další bouřky.

Problémy způsobily přívalové deště. Na Šluknovsku napršelo za dvě hodiny přes 40 milimetrů vody. Ještě horší byla situace v Jizerských horách, kde srážkové úhrny na některých místech přesáhly 50 milimetrů za jedinou hodinu. Během noční bouřky napršelo třeba na Nové louce přes 77 milimetrů, na Olivetské hoře naměřily srážkoměry 75 milimetrů srážek. Takové množství vody nemohly řeky pobrat, největší problémy byly na Smědé v Předláncích, kde byl v noci hlášen třetí stupeň, na druhý stupeň vystoupala v noci Jeřice v Mníšku. V pátek kolem 7:00 už byly ale všechny toky opět v normálu.

Foto: ČTK

Hasiči likvidují následky prudkých bouřek.

Déšť a vítr byly na Liberecku tak silné, že smetly ze silnice do příkopu čtyři auta a museli je vyprostit hasiči.

Ve čtvrtek po osmé hodině večer se taky sesula země ze svahu na silnici u Krásné Lípy směrem na Kyjov v okrese Děčín. „Na silnici byla souvislá vrstva hlíny v délce šesti metrů,“ popisoval mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan s tím, že hlínu ze silnice odklízeli místní dobrovolní hasiči s pomocí nakladače.

Hasiče zaměstnávalo především čerpání dešťové vody ze sklepů a ze silnic. „Hasičské jednotky profesionální i dobrovolné vyjely ve čtvrtek večer během dvou hodin v Ústeckém kraji k sedmnácti čerpáním vody či pročišťování odtoku nahromaděné vody,“ pokračoval Marvan.

V Litoměřicích čerpali hasiči vodu z tunelu pod Jarošovkou.

Voda zaplavila R10

Silnice byla v úseku mezi devátým a 27. kilometrem kvůli velkému množství vody neprůjezdná v obou směrech. Provoz se podařilo obnovit před půlnocí. V odstavném pruhu ale zůstávala nepojízdná zaplavená auta.

Ve středních Čechách hasiči vyjížděli kvůli noční bouřce k téměř stovce případů. Nejvíce zásahů – třicet – měli na Mladoboleslavsku, dvacet jich bylo na Benešovsku. Většinou museli odstraňovat stromy. V Kochánkách na Mladoboleslavsku spadl strom na chatu. Spolu s dalšími stromy v okolí ho hasiči odstraňovali jeřábem. "V Lysé nad Labem na Nymbursku ulétla střecha z domu, hasiči a stavební firma ho přikryli plachtami," uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

V Českém Brodě na Kolínsku hasiči čerpali vodu ze sklepů, v Kácově na Kutnohorsku se rozvodnil potok a odřízl dětský tábor od příjezdové cesty. "Kolem jsou popadané stromy. Když přijeli hasiči, voda už opadávala," dodala mluvčí.

Na jihu Čech zachraňovali vodačky

Na jihu Čech se hasičům a cestářům podařilo po čtvrteční bouři s přívalovými dešti zprovoznit v noci všechny silnice a železniční tratě. Řidiči by měli ale jezdit se zvýšenou pozorností, někde na vozovkách ještě leží bahno. Odstraňuje se ze silnice u Borku na Českobudějovicku. Pokrývá tam asi čtvrt kilometru dlouhou trasu v nepřehledném úseku, řekl mluvčí policie Milan Bajcura.

Nejvíce škod přívalové lijáky s větrem napáchaly na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Blesk na jihu Čech zapálil čtyři stromy a jednu zahradní chatku v Českých Budějovicích.

Hasiči na jihu Čech od čtvrtečního odpoledne odklidili po bouřkách zhruba 80 stromů, které strhla vichřice na komunikace, čerpali vodu na 50 místech a zasahovali u pěti požárů, které vznikly od blesků. Nikdo ale nebyl zraněn, řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Večer byly zcela neprůjezdné komunikace mezi obcemi Lomnice nad Lužnicí, Frahelž, Ponědraž a Ponědrážka na Jindřichohradecku a ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku, kde spadlo hned několik stromů. V této oblasti bouře podle meteorologů řádila nejvíce. Stromy popadaly také na železnici. Vlaky nejely mezi Třeboní a Majdalenou a mezi Zlivem a Hlubokou nad Vltavou.

V Českém Krumlově hasiči vytáhli za bouře z Vltavy kolem 19:00 osm vodaček z ciziny. Na tísňovou linku přišlo volání o pomoc, že u jezu stojí dívka a nemůže se dostat z vody, nakonec záchranáři ve vodě našli osm skautek.

Bouře na východě Čech

V Hradci Králové byl nejvážnější případ, když spadl strom na projíždějící auto u ČKD a zranil dva lidi. Vítr poničil chatovou oblast Svinary, řekla mluvčí královéhradecké policie Lenka Burýšková.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Hasiči odstraňují spadlý strom

"Z Královéhradecka máme hlášeno 45 událostí. Nejčastěji šlo o spadlé stromy a poškozená auta," uvedla mluvčí. Smršť podle ní trvala zhruba půl hodiny.

Hasiči museli podle operačního důstojníka vyjíždět ke 130 zásahům. Spadlé stromy přerušily na několika místech provoz na silnicích. Neprůjezdná byla ulice Metličanská v Novém Bydžově a silnice 252 u obce Pec pod Sněžkou.

Hasiči v Pardubickém kraji museli po bouřkách vyjíždět k desítkám zásahů. Odstraňovali následky silného větru, spadlé stromy a větve. Déšť žádné velké škody nezpůsobil. "Nejvíce byla zasažena oblast obcí Býšť, Bělečko a Holice na Pardubicku a také Litomyšlsko," řekl operační důstojník krajských hasičů. Dvě trafostanice hořely po zásahu bleskem.

Stromy na kolejích

Přerušený provoz byl na východě Čech na železničních tratích Semily – Stará Paka, Jaroměř – Dvůr Králové nad Labem a Hradec Králové – Třebechovice pod Orebem, kde byla porucha trakčního vedení. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky mezi Novým Bydžovem a Chlumcem nad Cidlinou, Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou, Hradcem Králové a Velkým Osekem a z Doudleb nad Orlicí do Potštejna.

Kvůli bouřce byl přerušen také program festivalu Rock For People a hlavní tahouni, skupina Faith No More, nevystoupili.[celá zpráva]

V souvislosti s počasím museli v průběhu podvečerních a nočních hodin zasahovat hasiči na Vysočině u 63 událostí. Nejčastěji odstraňovali stromy, které spadly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. V Pelhřimově na ulici Pražská spadla vzrostlá vrba na tři zaparkovaná osobní vozidla. Stromy odstraňovali hasiči na Pelhřimovsku například u Čížkova, Žirovnice, Dobré Vody nebo Obrataně. Ve Štěpánově nad Svratkou strhl silný vítr střechy dvou rodinných domů.

Bez vážnějších následků se obešly bouřky, které ve čtvrtek odpoledne a večer zasáhly západ Čech. Hasiči museli vyjíždět k několika případům většinou popadaných stromů nebo větví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám