Hlavní obsah

Plzeň chránilo ve středověku dvojí opevnění, zjistili archeologové ve výkopu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

To, o čem plzeňští archeologové doposud mluvili jen v teoriích, se konečně potvrdilo. Při průzkumu silničního výkopu v Pobřežní ulici objevili zeď z pískovcových kvádrů, která byla součástí středověkého opevnění tamního předměstí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nález středověkého opevnění plzeňského předměstí je jedním z nejvýznamnější archeologických objevů letošního roku.

Článek

„Je to první nález hradby, která opevňovala plzeňské předměstí. Z historických pramenů jsme věděli, že existovala, ale zatím jsme na ni nikde nenarazili. Tohle je poprvé, kdy jsme ji fyzicky našli,“ neskrýval nadšení Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Podle něho nalezené torzo hradby stojí v místě prudkého terénního zlomu, který směřoval k řece. „Fungovala až do třicetileté války,“ doplnil Široký.

Archeologové z hradby vyjmuli zajímavé architektonické články, které budou dále zkoumat. V budoucnu by pak měly být vystaveny v muzeu. „Jedná se například o torzo branky, kterou se scházelo ke mlýnu u řeky,“ řekl k tomu Široký.

Zatím ale není třeba jasné, jak byla hradba vysoká. „Máme chycený jen základ, ale určitě neměla víc jak čtyři metry,“ doplnil Široký.

Plzeň měla ve středověku dva okruhy hradeb. „Jeden chránil vnitřní město, ten byl skutečně bytelný. Pak tady stálo opevnění kolem předměstí, o kterém se dříve soudilo, že ho tvořila jen nějaká lehká hradba třeba v podobě dřevěné palisády. Teď máme důkaz o tom, že šlo o zděnou a plně hodnotnou stavbu,“ uzavřel Široký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám