Hlavní obsah

Plzeň chce mít čistší ulice. Tak z nich ubírá odpadkové koše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Méně košů rovná se více pořádku. Plzeňská radnice vsadila na zdánlivě nelogickou strategii a přistoupila k redukci počtu odpadových nádob v ulicích. Námi oslovení starostové městských obvodů z toho ale úplně nadšeni nejsou.

Foto: Ivan Blažek

Na náměstí Republiky trend omezovaní počtu košů ještě nedorazil

Článek

„Každý odpadkový koš generuje nebezpečí, že kolem bude nepořádek. Představa, že k čistotě v ulicích povede jejich přidávání, je mylná,“ řekla Novinkám Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí magistrátního odboru životního prostředí.

„Na některých místech jsme tedy zredukovali počty nádob, ale ty zbývající vyvážíme častěji,“ vysvětlila. „Díky jednoduššímu systému svozu a snazší péči o nádoby ušetří město ročně řádově statisíce,“ dodala.

Tohle tažení začalo loni, skončit má letos. V plánu je snížení počtu košů o 8,1 procenta. „Na počátku jich bylo přes tři tisíce, z nich celkem dvě stě čtyřicet osm odstraníme,“ uvedla Kaiferová. Z velké míry už je hotovo, třeba z třetího obvodu, který zahrnuje i střed města, zmizelo sedm desítek košů. „Téměř třináct set nádob tam ale zbývá, jen v Americké je jich přes dvacet,“ připomněla Kaiferová.

Před & poté: Jak probíhala rekonstrukce plzeňského nádraží

Tipy a trendy

Brblající starostové

Jako první přišla na řadu čtvrť Doubravka. „Úspory posoudit neumím a z hlediska čistoty žádnou změnu nevidím,“ sdělil tamní starosta Tomáš Soukup (ANO). „Celkem jsme přišli o padesát košů. To respektujeme, ale ty zbývající by chtělo v některých lokalitách rozmístit účelněji,“ upozornil. „A třeba pořadatele, kteří organizují akce na našem Habramannově náměstí - tam se počet košů snížil z třinácti na šest -, upozorňujeme, aby si zajistili vlastní nádoby na odpad,“ dodal Soukup.

Starostu „trojky“ Davida Procházku (ANO) mrzí hlavně osekání počtu nádob v oblastech mimo centrum. „Ke kulturní společnosti by mělo patřit, že mám na dohled odpadkový koš, že je na každém křížení ulic. A to teď leckde neplatí,“ poznamenal Procházka.

Foto: Ivan Blažek

Koše v sadovém okruhu čeká výměna.

Ještě není dořešené náměstí Republiky a třeba také areál na Božkovském ostrově. „Relativně dost nádob se bude odstraňovat z Křimic,“ podotkla Kaiferová. Výrazně již prořídly kupříkladu na sídlišti Vinice. „To je příklad části města, kde je využívají prakticky jen místní. K vyhazování psích exkrementů,“ uvedla Kaiferová.

Těžké a blbuvzdorné

Poměrně hustá síť košů zůstává na hlavních zónách. „V sadovém okruhu rozmístíme koncem jara nádoby úplně nové, sedmdesátilitrové. Ty stávající mají do padesáti litrů,“ doplnila Kaiferová.

Důležitý je podle ní poměr cena - výkon. „Atraktivní koše vyjdou na dvacet tisíc, přitom v centru každý týden vandalové nějaké zničí. Nové jsou projednané s památkáři, budou betonové, dvě stě kilogramů těžké, blbuvzdorné i poměrně dobře vypadající,“ uzavřela Kaiferová.

Plzeňské patálie s darovaným mostem. Historicky cenná konstrukce zatím stále leží ladem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám