Hlavní obsah

Plýtvání evropskými dotacemi. Česko proplácí projekty s nejasným přínosem, upozornil NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice jsou stále z evropských dotací financovány projekty, jejichž přínos nelze změřit. Často dochází i k tomu, že jsou propláceny nezpůsobilé výdaje. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v rámci zprávy o finančním řízení prostředků Evropské unie v ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pravidelný report byl věnován období od dubna 2021 do konce letošního března a týká se 13 kontrol, při nichž bylo prověřováno 78 subjektů. Nedostatky byly vyčísleny na 142 milionů korun.

„Kontroloři při nich zjistili, že přetrvávajícím problémem při čerpání evropských dotací je u nás nesprávné nastavení cílů, kterých se má dosáhnout, a nedostatečně nastavená kritéria pro zhodnocení skutečného přínosu podpory,“ konstatoval NKÚ, podle něhož se ve srovnání s minulostí o polovinu snížila míra nedostatků v řízení a kontrole programů.

O 64,5 procenta naopak meziročně narostl počet nezpůsobilých výdajů, které neměly být proplaceny.

Firma dostala téměř půl miliardy na inovace, loni zkrachovala, upozornil NKÚ

Domácí

„Už jsem na to upozorňoval a musím to zopakovat: Nemůžeme si dovolit financovat projekty, jejichž přínos nelze jasně změřit. V takovém případě dotacemi jen plýtváme,“ řekl k reportu prezident NKÚ Miloslav Kala.

Podle údajů Evropské komise Česká republika za rok 2020 odvedla do rozpočtu EU 2,27 miliardy eur, zatímco z rozpočtu EU dostala 5,5 miliardy eur. I nyní zůstává čistým příjemcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám