Hlavní obsah

Plechovky s míchanými nápoji obcházejí prohibici

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mojito, Jack Daniels nebo Jim Beam s colou ani populární cosmopolitan si po vyhlášení prohibice nemohou jejich milovníci dát. Tedy nemohli, dokud barmani nepřišli na způsob, jak hostům oblíbené drinky sehnat. Chuť je stejná a jsou mnohdy levnější.

Foto: Profimedia.cz

Pokud obsah míchaného drinku vytekl z plechovky, je vše v souladu s prohibicí.

Článek

Lidé holdující tvrdému alkoholu už za sebou mají druhý víkend, aniž by si v baru mohli objednat panáka vodky, džinu nebo whisky. Milovníky míchaných nápojů však už uplynulý pátek a sobotu večer uspokojilo několik podniků namíchanými drinky přímo od výrobců. Originální plechovky, ve kterých jsou již hotové namíchané koktejly, jsou populární především v zahraničí, ale jakmile se minulý týden objevil v Česku jejich distributor, provozovatelé podniků mu málem utrhli ruce.

„Normálně na tyhle směsi Češi moc nejsou, ale teď se po tom jen zaprášilo. O víkendu jsem prodal skoro všechny zásoby. Lidi, kteří jsou totiž naučení na Jacka Danielse nebo pijí cosmopolitan a mojito, se na víno ani pivo nedají. A tyhle namíchané směsi chutnají téměř stoprocentně stejně. Normální pravidelný pijan nepozná ani rozdíl. Navíc vyjdou i levněji. Běžně prodávám Jacka s colou za 115 korun, tady v plechovce stojí 90 korun,“ řekl Právu Milan Tomeček z pražského baru, který na míchané koktejly láká už na tabuli před klubem. Podle svých slov nevyřešil provozovatel baru situaci takto šalamounsky jako jediný.

„Vím o několika dalších podnicích, kde tyto směsi mají, nebo je tam kvůli turistům měli dokonce i dříve. Ale já další dokupovat nehodlám a věřím, že už bude za pár dní toto nesmyslné nařízení za námi. Tohle je bar s diskotékou a tržby mi za tu dobu klesly o 75 procent,“ dodal provozovatel baru na Vinohradské ulici.

Ministerstvo zdravotnictví nijak konkrétně nekomentovalo nové oblíbené, již zhotovené koktejly v plechovkách. Na námi zaslané fotografie pouze mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň zopakoval, že „nařízení ministra se týká všech nápojů s obsahem etanolu nad 19,99 procenta“. Toho již namíchané koktejly, které obsahují například deset procent alkoholu, nedosahují, a tak si alespoň jejich prostřednictvím mohou pijáci připomenout chuť svých oblíbených kořalek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám