Hlavní obsah

Plaga: Odebrání akreditace k profesurám jako na NF VŠE je neobvyklé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za svého působení v čele Národního akreditačního úřadu ještě nezažil, aby úřad odebral akreditace pro řízení ke jmenování profesorem, jako se to stalo tento týden v případě Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE) v Praze. Většinou se daří nedostatky opravit, řekl Novinkám a Právu šéf úřadu a exministr školství Robert Plaga.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Národního akreditačního úřadu Robert Plaga

Článek

„Není to standardní krok. Nedostatky se u profesorských řízení objevují, ale alespoň za dobu mého působení se je univerzity vždy snažily nějak vypořádat. Tady k nápravě nedošlo,“ sdělil Plaga.

O rozhodnutí úřadu informoval ve středu na sociální síti X, krátce poté, co akademický senát Národohospodářské fakulty přistoupil na návrh Vědecké rady vzdát se akreditace k profesorskému řízení v oboru Ekonomie.

„O tom, že se k něčemu podobnému chystají, jsme neměli informaci, tudíž to na rozhodování úřadu nemělo vliv,“ komentoval Plaga.

Nekonečný příběh je u konce: Ševčík padl

Domácí

Rektor a zároveň předseda vědecké rady Petr Dvořák manévr se stažením akreditace nevysvětlil, pouze poukázal na to, že škola má platné akreditace v dalších devíti oborech z oblasti ekonomie či informatiky.

„Jakkoli je případná ztráta akreditace pro VŠE nepříjemná, jedná se o dílčí problém na jedné z fakult. Navíc v daném oboru nebylo v této chvíli zahájeno žádné profesorské řízení a platnost byla pouze do listopadu tohoto roku. Věřím, že Národohospodářská fakulta přijme kroky, které povedou k znovuzískání akreditace,“ napsal Novinkám a Právu Dvořák.

Podle Plagy úřad nezkoumal konkrétně, kde nastala chyba, a nezabýval se ani vlivem děkana Miroslava Ševčíka, který fakultu vedl mezi lety 2010 a 2018 a následně pak od července 2022 do prosince 2023, kdy byl odvolán na popud rektora Dvořáka. Plaga pouze připustil, že děkan nese hlavní odpovědnost.

Zatím nechtěl přiblížit odůvodnění, proč úřad rozhodl o odebrání akreditace. To nejprve dostane v písemné podobě VŠE.

„Obecně lze říct, že řízení bylo zahájeno kvůli nedostatečnému personálnímu zabezpečení a nízké činnosti v oblasti vědy, výzkumu a projektů. To se potvrdilo, protože skutečně nenaplňovali kvalitativní ukazatele pro tyto studijní programy ekonomických věd,“ uvedl Plaga.

Ševčíka srazila potyčka s policií i nadávky Fialovi

Národohospodářská fakulta se dostala v poslední době do centra pozornosti právě kvůli Ševčíkovým kontroverzím.

Podle Dvořáka tak poškozoval dobré jméno VŠE, mimo jiné účastí na březnové protivládní demonstraci Česko proti bídě a následném protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie. Ševčík se vymlouval, že u Národního muzea pouze pomáhal zraněnému člověku.

Plaga: Ševčík v čele fakulty neměl být dávno

Domácí

Do protivládních demonstrací se zapojoval i dříve, na akcích se například vulgárně vyjadřoval o premiérovi Petru Fialovi (ODS). V minulosti čelil také kritice studentů i pedagogů za neetické postupy a likvidaci oponentů na fakultě.

Ševčíka se vehementně zastával akademický senát jeho fakulty a požadavky rektora na odvolání odmítal. Rektor zase čelil nařčením, že snahami o odvolání Ševčíka potlačuje akademické svobody a pluralitu názorů.

„Z mé strany nejde o žádné omezování akademických svobod či práva na názor. Nikdy jsem mu nezakazoval, aby své názory na akademické půdě předkládal, přestože mi přijdou kontroverzní. Jako rektor se ale proti tomu, aby bylo poškozováno dobré jméno školy, musím vymezit,“ řekl Dvořák.

Nakonec jej rektor s podporou akademického senátu VŠE odvolal. Ševčík se hodlá proti tomu bránit soudně. Na jeho post nyní kandiduje Zdeněk Chytil, který už jednou Ševčíka v pozici děkana vystřídal v roce 2018, kdy Ševčík musel skončit, protože odsloužil dvě volební období. Chytil vedl fakultu čtyři roky, pak se otěží opět ujal Ševčík.

Odvolaný Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám