Hlavní obsah

Pithart: Český Senát je nejúspěšnější v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Český Senát je nejúspěšnější druhou parlamentní komorou v Evropě, protože Sněmovna akceptuje až 60 procent jeho pozměňovacích návrhů. Na půdě bratislavské Univerzity Komenského to prohlásil předseda českého Senátu Petr Pithart. Navzdory úspěšnosti je ale podle Pitharta druhá komora často přehlížena a není mezi obyvateli příliš populární.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Dnes je k mému překvapení Senát Parlamentu České republiky v tomto smyslu (v počtu přijatých pozměňovacích návrhů) nejúspěšnější druhou komorou na kontinentě," prohlásil Pithart před vysokoškolskými pedagogy a studenty. "Sněmovna nám 60 procent pozměňovacích návrhů akceptuje. To když vyprávím v sousedním Rakousku, nevěří a chtějí, abych jim to statisticky doložil," uvedl předseda druhé komory.

:. ANKETA
Je podle vás Senát užitečný? Hlasujte v anketě na konci článku.

Krátce po svém vzniku měl ovšem Senát problémy se Sněmovnou, která přijímala valnou většinu návrhů vrácených druhou komorou. "Když Senát na konci roku 1996 vznikl, vše, co jsme poslali do Sněmovny, nám automaticky házeli pod nohy, a vypadalo to, že si ani neškrtneme," řekl Pithart, podle něhož takto Sněmovna dávala Senátu najevo, že je "cizím elementem".

Voliči Senát přehlížejí

Navzdory úspěchům ale není podle předsedy Senátu jeho komora mezi obyvateli oblíbená a v případě referenda by jeho zrušení patrně většina voličů podpořila. "Mediálně nejsme zajímaví," povzdechl si Pithart, podle něhož za malou popularitou druhé komory stojí zejména dlouhá doba, jež uplynula mezi schválením ústavy a vznikem Senátu.

Země má navíc s druhými komorami špatné zkušenosti z minulosti, řekl Pithart v narážce na Senát z předválečného Československa a na dvoukomorový federální parlament. Senát je ale podle svého předsedy důležitým orgánem, který by mohl zabránit prudkým změnám v politické konstelaci po volbách, jakož i případnému odklonu od demokracie. "Je dobré, že tuto pojistku máme," uvedl.

Anketa

Je podle vás Senát užitečný?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 744 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanecké hlasování Novinek: Zachovejme Senát

Píše se rok 1993. Vzniká Česká republika a v nové ústavě je zakotven Senát. Dlouhá léta ale zůstává jen na papíře. Senátní lavice se naplnily až v roce 1996....

Výběr článků

Načítám