Hlavní obsah

Piráti v kraji se bouří. Tožička podle nich do Senátu patří

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Členové Pirátské strany v Ústeckém kraji se bouří proti stažení kandidatury Tomáše Tožičky do Senátu. Ten odstoupil z kandidátky na žádost vedení Pirátů, kterému vadilo například to, že Tožička před 11 lety v rámci kritiky Izraele zveřejnil na sociální síti obrázek hákového kříže uvnitř Davidovy hvězdy.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Tožička na snímku z roku 2014

Článek

„Tomáše Tožičku jsme poznali jako člověka vysokých morálních hodnot, seznámeného s děním a potřebami regionu, který v Senátu dokáže důstojně hájit pirátský program i naše vize,“ stojí v příspěvku na pirátském fóru, které místopředsedkyně krajské organizace v Litoměřicích Kateřina Stojanová.

Krajské předsednictvo v Ústeckém kraji usnesení o tom, že podporuje setrvání Tožičky v jeho kandidatuře v doplňovacích volbách do Senátu a jeho kandidaturu nestahuje, jednomyslně přijalo.

Stojanová Novinkám upřesnila, že usnesení krajského předsednictva jako organizátora voleb má stejnou váhu jako usnesení republikového předsednictva.

Bartoš: Už je rozhodnuto

Šéf Pirátů Ivan Bartoš Novinkám napsal, že postoj ústeckých představitelů strany na věci nic nezmění.

„Předsednictvo požádalo v pondělí Tomáše Tožičku o stažení kandidatury. Ten s tím souhlasil a toto sdělil zmocněnci. Tento postup je platný, neboť kandidát má právo po zmocněnci požadovat stažení kandidatury,“ uvedl Bartoš.

„Postoj Ústeckého kraje jsem s vedením kraje řešil na on-line meetingu, nicméně na původní krok to nemá vliv,“ dodal.

Kandidát Pirátů do Senátu nakreslil hákový kříž do Davidovy hvězdy. Bartoš se naštval

Domácí

Stojanová uznává, že forma několika Tožičkových sdělení na sociálních sítích nebyla vhodná a mohla legitimně vyvolat obavy o jeho ideologické zakotvení.

„Jsme však přesvědčeni o tom, že 11 let starý facebookový status, který je nadto kritikou nikoliv náboženství, ale politiky státu, reagující bezprostředně na konkrétní událost, není relevantním důvodem pro stažení jeho kandidatury,“ píše Stojanová.

Tožička se podle ní celý život zasazuje o hájení lidských práv a boj proti xenofobii a rasismu. V závěru příspěvku podotýká, že sám Tožička vyjádřil zájem kandidaturu neodvolávat.

Tožička pod tíhou hákového kříže odstoupil z kandidátky

Domácí

Tožička nedávno vzbudil pozornost svými slovy o tom, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti. Tento týden se na sociální síti objevil 11 let starý příspěvek, ve kterém Tožička zveřejnil upravenou izraelskou vlajku s hákovým křížem uvnitř Davidovy hvězdy a nápisem Fascist state. Kritizoval tím izraelskou vojenskou akci Lité olovo z přelomu let 2008 a 2009, kterou se židovský stát snažil zastavit raketové ostřelování z Pásma Gazy.

Právě to vadilo vedení Pirátů. „Zvolená forma vyjádření na sociálních sítích k operaci Lité olovo z roku 2009, jakkoliv odmítáme, že by byla projevem antisemitismu, není pro Piráty přijatelná,” uvedlo v pondělí předsednictvo.

Tožička měl kandidovat do Senátu v doplňovacích volbách na Teplicku, kde se místo senátora uvolnilo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi (ODS). Doplňovací volby na Teplicku se uskuteční na konci března.

Reklama

Výběr článků

Načítám