Hlavní obsah

Piráti napadli u Ústavního soudu plošné šmírování lidí

Novinky, jas
Aktualizováno

S podpisy 58 poslanců se Piráti rozhodli podat u Ústavního soudu (ÚS) návrh na zrušení paragrafů několika norem, které podle nich umožňují „plošné šmírování lidí a uchovávání osobních dat”. Podle Pirátů je v tomto případě česká legislativa v rozporu s verdikty Soudního dvora EU.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Článek

Podle Pirátů je uchovávání dat o hovorech a textových zprávách, i o tom, odkud se lidé připojují na internet a komu posílají e-maily, šmírováním.

Předkladatelé připomínají, že podle verdiktu soudního dvora EU „státy nemají právo plošně uchovávat data o uživatelích komunikačních sítí”.

„Moderní technologie nevnímáme jako bič na lidi. Stát nemůže svévolně zneužívat své prostředky k tomu, aby šmíroval občany,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Návrh strana zpracovala ve spolupráci s neziskovou právní organizací Iuridicum Remedium (IuRe).

Právník Jan Vobořil z IuRe podotkl, že loni žádaly oprávněné orgány údaje jen o mobilních telefonech v téměř půl miliónech případů. Dvojnásobný meziroční nárůst žádostí nicméně neměl vliv na objasněnost kriminality.

„Navíc náklady na šmírování představují pro stát výdaje v řádech několika stovek miliónů ročně. Občané si ve výsledku daněmi připláceli za to, že je stát měl za sprosté podezřelé,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám