Hlavní obsah

Piráti a Starostové nevzdávají boj o další poslanecké křeslo. Obrátili se na Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice Pirátů a Starostů napadla včera u Ústavního soudu přepočet hlasů v říjnových sněmovních volbách. Snaží se domoci zrušení výroku Nejvyššího správního soudu (NSS), který v listopadu zamítl jejich volební stížnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference předsedů stran Piráti a STAN po jednání koaliční rady. Na snímku Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Podle koalice se hlasy přepočítávaly dle nového volebního zákona špatně a hnutí STAN přišlo o jeden poslanecký mandát. Koalici, stejně jako v říjnu, zastupuje europoslanec za STAN a právník Stanislav Polčák. Piráti a Starostové se v říjnu snažili přesvědčit NSS, že si špatně vyložil příslušné paragrafy volebního zákona.

Koalice se chtěla také domoci neplatnosti zvolení tří kandidátů, Ondřeje Babky (ANO), Karly Maříkové a Jaroslava Dvořáka (oba SPD). Místo nich by měli ve Sněmovně zasednout Miloň Slabý (STAN), Petra Svedíková Vávrová a Pavel Jelínek (oba SPD).

Listopadový průzkum: Po vítězství by sahaly SPOLU a ANO, změna nálad u PirSTAN

Domácí

Hnutí STAN by tak mělo o jednoho poslance navíc na úkor ANO. To znamená, že ANO, které má nyní 72 poslanců, by získalo jen 71 poslanců, stejně jako trojkoalice Spolu. STAN a Piráti mají 37 mandátů (z toho Piráti čtyři). Hnutí SPD by zůstalo na 20 poslancích.

NSS ale rozhodl, že se koalice PirSTAN ve svém výkladu zákona mýlí. „Zásadní požadavek ÚS (při jarní změně volebního zákona) byl, že se při zachování volebních krajů musí připustit korekce, která bude vedena na celostátní úrovni. Nemůžete celostátní parlamentní volby posuzovat optikou výsledků v krajích,“ vysvětlil Právu Polčák.

Piráti přišli o místopředsedu Kučeru

Domácí

„Náš přepočet je doslovnou aplikací volebního zákona, naši metodu jsme dali několika matematikům a všichni dospěli ke shodnému závěru. Je paradox, že Spolu má o 37 tisíc hlasů více než ANO, ale přitom o jeden mandát méně. Takto by se počty poslanců mezi ANO a Spolu vyrovnaly,“ dodal Polčák.

Antoš: Mají malou šanci na úspěch

„Je to sofistikovaná právní otázka, kterou by měl posoudit ÚS. Výklad, podle kterého se řídil NSS, značným způsobem narušuje proporčnost. Mnohem logičtější výklad je ten, kde nedochází k dostatečné korekci,“ řekl Právu pirátský expert na právní otázky Jakub Michálek.

Kritik vstupu do vlády Daubner: Piráti lžou a manipulují, odcházím

Domácí

Ústavní právník Marek Antoš si myslí, že koalice u ÚS neuspěje. „Zákon je napsaný nedokonale, v tom je stížnost oprávněná. Výklad, který podal NSS, je ale přesvědčivý,“ řekl Právu. „I když je zákon napsán nešťastně, tak způsob výpočtu mi přijde racionální a šance na úspěch je spíš malá,“ dodal.

Předseda STAN Vít Rakušan už v listopadu řekl, že rozhodnutí NSS respektuje, koalice ale od počátku nevylučovala, že se obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám