Hlavní obsah

Pevnost Stachelberg nepokořili Němci, nýbrž covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvorepubliková pevnost Stachelberg nad Babím u Trutnova v současnosti čelí zákeřnějšímu nepříteli, než představoval německý wehrmacht. Covid zbavil muzeum, po covidové pauze symbolicky otevřené 8. května, většiny příjmů a omezil provoz dělostřelecké tvrze.

BEZ KOMENTÁŘE: Podzemí dělostřelecké tvrze StachelbergVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Zhruba s měsíčním zpožděním a s přísnými protiepidemickými opatřeními jsme mohli znovu otevřít. Není to jednoduché, ale pořád se to vyplatí víc, než kdybychom měli zavřeno. Nájem a další výdaje musíme platit bez ohledu na to, jestli je nebo není otevřeno,“ konstatoval Marek Šikola ze Spolku Stachelberg, jenž loni přišel o téměř polovinu sezony.

Pietní akt k 76. výročí ukončení druhé světové války na Vítkově

Domácí

Příležitost opět navštívit největší objekt krkonošské pevnostní linie, příznačně nazvaný Ježová hora, si nenechala o víkendu ujít možná stovka prvních návštěvníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dělostřelecká tvrz Stachelberg

„Normálně o vydařeném víkendu jich přijde okolo tří stovek. Víkendový provoz, který by měl v čase letních prázdnin standardně přejít na celotýdenní, se rozjíždí,“ přiblížil Šikola.

Možnost dělat prohlídky se neobejde bez respirátorů a pravidelných antigenních testů personálu pevnostního muzea. Cestu šachtou po 186 úzkých schodech do 34 metrů hlubokého podzemí tvrze umožnila doposud platná omezení pouze skupinám o maximálně třiceti lidech namísto běžných pětačtyřiceti.

Vojenské bunkry na Olomoucku jsou novou kulturní památkou

Cestování

„Prohlídky podzemí probíhají nadále s průvodcem, avšak neorganizovaně. Průvodce kvůli daným rozestupům a vymezenému prostoru patnáct čtverečních metrů na osobu místo výkladu pouze dohlíží na bezpečnost. Čas prohlídky podzemních prostor – zkrácených z půl kilometru na polovinu – není narozdíl od normálního provozu omezen,“ popsal aktuální covidové změny Šikola.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Podzemí dělostřelecké tvrze Stachelberg

Pozornost si zaslouží i zkrácený okruh stachelberských podzemních chodeb a prostorných sálů vyražených kdysi staviteli pevností do slepencové horniny.

Chystá se replika dobového výtahu

Podzemí brzy přiblíží dobovému stavu replika původního výtahu zhotoveného stachelberským spolkem podle dokumentace nalezené ve vojenských archivech.

„Výtah, který měl být součástí i Stachelbergu, byl jako jediný instalován v bunkru ve Smolkově na Opavsku. Budeme ho mít jako exponát. Přepravu osob nedovolují současné bezpečnostní předpisy. Podzemí žádného bunkru v Česku tak nebude vybaveno způsobem jako na Stachelbergu,“ míní Šikola.

Foto: Vladislav Prouza, Právo
Foto: Vladislav Prouza, Právo

Příprava výtahu v šachtě do podzemí

Spolkem Stachelberg spravovaná naučná stezka Opevněné Trutnovsko čítá dvanáct velkých pevností a řadu leckde kompletně vybavených řopíků.

Kupte si bunkr. Resort obrany se zbavuje historického dědictví

Historie

„Jeden z velkých bunkrů, které plánujeme zpřístupnit, vybavíme věrnou replikou litinové střílny, nikoli plastovou náhražkou, a chtěli bychom ji osadit i původním kanónem,“ předjímá Šikola.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Výhled z rozhledny Eliška

Součástí areálu nad Babím je skoro 25 metrů vysoká rozhledna Eliška s výhledem na jednu ze zemských bran Libavské sedlo na dostřel dalekonosných děl Stachelbergu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám