Hlavní obsah

Petříček: nová opatření na severu Moravy jsme špatně komunikovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nemá signály, že by kvůli zvýšení počtu nakažených koronavirem v Česku některé země přehodnotily pohled na ČR jako bezpečnou zemi. Uvedl to v nedělním pořadu televize Prima Partie. Zpřísněná opatření v Moravskoslezském kraji mohou být podle něj v cizině hodnocena kladně, na druhou stranu ale byla podle jeho názoru špatně komunikována.

Foto: ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Petříček nechtěl komentovat výzvy k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Věc by podle něj mohla nicméně být jedním z bodů pondělního jednání vládní koalice.

K rezignaci či odvolání Vojtěcha vyzvala opoziční občanská demokracie. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v pořadu označil chování vlády v případě šíření epidemie v Moravskoslezském kraji za tragické opomenutí a nezvládnutí situace.

Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Podle Petříčka vláda regionální záležitosti neřeší, je to v kompetencích regionálních hygienických stanic. Ministři za ČSSD byli ale podle něj jako vládní partneři zaskočeni pátečním okamžitým zavedením přísnějších opatření na severu Moravy. Na výzvu k odvolání Petříčka reagoval tím, že je to personální záležitost koaličního partnera.

Vondrák svolává Bezpečnostní radu kraje. Chce vysvětlit důvody mimořádných opatření

Domácí

Podle člena sněmovního zdravotnického výboru Daniela Pawlase (KSČM) selhala komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví, krajskou hygienickou stanicí a hejtmanstvím, což mělo "tragické důsledky". Podle něj ani při jednání výboru z úst zástupců ministerstva nezaznělo, že by se v Moravskoslezském kraji zhoršila epidemiologická situace. Překvapeni pak byli všichni, včetně zástupců kraje a hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Ten avizoval, že bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření, která hygienici v pátek s okamžitou platností v regionu nařídili.

Neinformujete nás, vyčítal v přímém přenosu hejtman Vondrák hygienikům

Domácí

Petříček k tomu podotknul, že všichni zúčastnění včetně Vondráka jsou z hnutí ANO, takže jde o záležitost koaličního partnera.

Reklama

Související články

Na severu Moravy se ANO o hlasy nebojí

Hnutí ANO se ztráty voličů či horšího výsledku v říjnových krajských volbách v Moravskoslezském kraji neobává. A to i přesto, že se v posledních dnech kritika...

Výběr článků

Načítám