Hlavní obsah

Petr Mareš splní slib a odejde z čela US-DEU

– PRAHA

Vicepremiér Petr Mareš s největší pravděpodobností opustí křeslo šéfa Unie svobody-DEU. Své setrvání v čele strany podmínil alespoň jedním křeslem pro svou stranu v Evropském parlamentu. To ale unie mít nebude. Po neúspěchu se zřejmě opět objeví tlaky na odchod strany z vlády.

Foto: Lenka Žáčková

Krysáci a ztracený Ludvík

Článek

Mareš chtěl původně křeslo opustit až na stranickém sjezdu, který byl naplánován na 26. -27. června.

V sobotu ale připustil, že když pondělní oficiální výsledky potvrdí debakl jeho strany, která kandidovala v uskupení Unie liberálních demokratů, mohl by odstoupit už dříve.

Kdo po Marešovi

V minulosti se objevily úvahy, že novým šéfem strany by se po Marešovi mohl stát unionistický ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Na dotaz Práva, zda by o to usiloval, řekl, že jde o jednu z možných úvah. O budoucnosti US-DEU rozhodne republikový výbor a republikové shromáždění. O jeho svolání bylo přitom rozhodnuto již dávno před volbami.

Účast unie ve vládě je zase nejistá

Stejně jako u všech neúspěchů strany, se zřejmě i po volbách znova otevře otázka, zda unie vydrží ve vládě. Petr Mareš v to věří.

Křeslo vicepremiéra si chce ponechat. "Jsem si jistý, že ten výsledek, který tady je, není výsledek, který by měl rozhodovat o naší účasti ve vládě," uvedl pro ČTK Mareš.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář ale už dříve naznačoval, že by svou účast ve vládě po neúspěchu strany začal přehodnocovat.

Reklama

Související články

Senátor Kolář dal sbohem Unii Svobody

Senátor Robert Kolář opustil Unii svobody-DEU. Dlouhodobý kritik účasti unionistů ve vládě s ČSSD o tom ve čtvrtek informoval předsedu strany Petra Mareše...

Výběr článků

Načítám