Hlavní obsah

Pětiletá holčička zemřela na plané neštovice

Právo, Václav Pergl
PRAHA

V pražské Fakultní nemocnici Motol zemřela 25. prosince v ranních hodinách pětiletá Kristýnka z Prahy.

Foto: Jan Řehounek
Článek

"Šlo o velmi výjimečný případ. Pacientka k nám byla dopravena z Fakultní nemocnice Na Bulovce," sdělila Právu v pondělí Eva Jurinová, mluvčí motolské nemocnice. Dodala, že zemřela na plané neštovice, ale "příčiny úmrtí odhalí až pitva a histologické vyšetření mozku. Výsledky budou známy za několik týdnů".

Podle jejích slov primář dětského ARO, kde holčička ležela, uvedl, že se jednalo o velmi složitý komplikovaný případ planých neštovic doprovázený těžkým šokem.

"Tento šok se nepodařilo zastavit ani při použití nejmodernějších léčebných postupů," uvedla Jurinová.

Holčička byla původně převezena na Bulovku, protože bylo podezření na napadení meningokokem. Tady se ale její stav zhoršil a proto byla převezena do motolské nemocnice na dětského ARO, kde lékaři dlouhé hodiny bojovali o její život.

Jurinová informovala, že rodiče zemřelé Kristýnky neviní lékaře ze zanedbání péče, protože se přesvědčili, že skutečně usilovali o záchranu jejího života všemi dostupnými prostředky.

"Úmrtí na plané neštovice jsou dnes už raritou. My ale nevíme, zda dívenka neměla jinou skrytou nemoc. Proto se závěry a přesnými příčinami úmrtí se čeká na pitvu a histologické vyšetření," zdůraznila Jurinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám