Hlavní obsah

Petice za pojmenování ulic na Rohanském ostrově po Tolkienových hrdinech má 10 tisíc podpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr pojmenovat ulice a parky v nové zástavbě na pražském Rohanském ostrově po filozofech budí kontroverze, ale také nabádá k recesistickým akcím. Pohoršení nejprve vyvolal na sítích fakt, že žádné z míst nebude pojmenováno po ženě. Vzápětí se objevila petice vyzývající k pojmenování ulic podle hrdinů fiktivního Rohanského království z knih J. R. R. Tolkiena.

Foto: X/Tolkien Gateway
Článek

„My, níže podepsaní, jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenovány podle osobností, které pocházejí z Rohanského království nebo k němu mají silnou vazbu, ne podle filozofů, kteří s Rohanem nemají nic společného,“ uvedli autoři petice.

Celkem 16 ulic a tři parky mají být v nové zástavbě Rohanského ostrova na Praze 8 pojmenovány převážně po významných myslitelích, jako byli Immanuel Kant, Georg Wilhelm Fridrich Hegel, John Locke nebo třeba Ludwig Wittgenstein či prostějovský rodák Edmund Husserl.

Záměr už zkraje března schválila Rada hlavního města Prahy.

Rodiče spádových dětí v Karlíně protestovali proti losování při zápisu do prvních tříd

Věda a školy

Chybí filozofky

Nové názvy navrhla developerská firma Sekyra Group v rámci svého projektu Rohan City, kde budou tři tisíce nových bytů, administrativní budovy i nová základní škola.

Po schválení záměru se na sítích vyrojily udivené reakce, proč žádná z nových ulic nenese název po některé z filozofek.

Nad tím se pozastavil třeba i pražský pirátský radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský, který kvůli tomu na jednání rady nové názvy nepodpořil.

„Pojmenování ulic a parků po filosofech považuju za sympatickou myšlenku. Akorát je bohužel nenapadlo, že by některé z nich mohli pojmenovat po ženských filozofkách,“ uvedl na síti X.

„Vím, že známých filozofů je mnohem více než známých filozofek, ale i mě – nevzdělance v oboru – hned z fleku napadla třeba Hannah Arendt, která by si určitě po sobě pojmenovanou ulici zasloužila,“ dodal.

Kde byl Husserl, když padly Západní úvaly?

A netrvalo dlouho, recesistická internetová petice byla na světě a dosud se na ní sešlo na 10 tisíc podpisů.

„Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi – navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku? Jak pomohl Immanuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Kde byl Husserl, když padly Západní úvaly? Rohanské nábřeží má nést rohanská jména!“ vyzývají petenti v narážkách na reálie knihy Pán prstenů.

Je to směska světově uznávaných jmen. Má je spojovat myšlenka pacifismu, ale to tam nevidím
Martin Ritter, Akademie věd ČR

„Přirozeně se tím vyřeší i častá a oprávněná námitka, že žádná z budoucích ulic není pojmenovaná po ženě. Pojmenovat jednu z ulic po štítonošce Éowyn se vzhledem k její klíčové roli ve válce o prsten přímo nabízí,“ uvádějí.

Vedle jejího jména navrhují další hrdiny Rohanu, mimo jiné krále Théodena Rohanského, jeho syna Théodreda a synovce Éomera. Jeden park by se pak mohl například jmenovat podle tajuplného lesa Fangorn.

Výběr filozofů ale zaráží i Martina Rittera z Filosofického ústavu Akademie věd.

„Obecně by bylo chvályhodné dát někam jména filozofů, ale v tomto případě mi to připadá z mnoha úhlů pohledu problematické. Nějaká žena tam určitě chybí, ale hlavně tam není vidět vůbec žádná logika ve výběru jmen,“ řekl Novinkám.

Foto: Sekyra Group, ČTK

Vizualizace areálu, který by měl vzniknout na Rohanském ostrově

„Není tam patrná žádná souvislost s tím místem, ani s Prahou. Je to taková směska světově uznávaných jmen a pár českých lokálních, která za 20 let už možná nikdo nebude znát. Zaznamenal jsem, že je má spojovat myšlenka pacifismu. Možná tam nějaký pokus o zdůvodnění byl, ale toto pojítko tam nevidím,“ vysvětlil Ritter.

Podle něj i samotná petice, kterou sám podepsal, má za cíl upozornit na „absurditu stávajícího návrhu“.

„Ale pokud by se v této developerské zástavbě i jména Tolkienových hrdinů objevila, pokládal bych to za podobně absurdní. K nim by se hodila nějaká hezčí část města; a Tolkien by si to zřejmě taky nepřál,“ dodal.

FOTO: Praha odhalila Zvon #9801. Připomíná zvony ukradené nacisty za druhé světové války

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám