Hlavní obsah

Pěšky, na koních i s velbloudy. Začala tříkrálová sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po čtyřiadvacáté se v ulicích měst a obcí České republiky koná tříkrálová sbírka. Lidé mohou přispět na pomoc potřebným u desítek tisíc dobrovolníků, ale poslat peníze lze také na bankovní účet sbírky nebo prostřednictvím dárcovské zprávy.

Tříkrálová sbírka v Uherském HradištiVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Tradiční novoroční charitativní akce navazuje na starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy a potrvá až do 14. ledna.

Sbírku pořádá Charita Česká republika, která výsledky průběžně zveřejňuje na webu. V loňském roce tříkrálová sbírka vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo nejvíc v její historii.

Peníze tradičně poputují na pomoc seniorům, lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo lidem ve složité životní situaci. Příspěvek mohou poslat i diváci přímého přenosu tradičního Tříkrálového koncertu, který odvysílá Česká televize v neděli 7. ledna večer z Městského divadla Brno.

Foto: archiv Petr Šimek, Novinky

Lázeňské koledování. Tři králové v Karlových Varech

„Do ulic se opět vydávají skupinky koledníků, aby lidem roznášely radostné poselství o narození Spasitele. Zpívají či recitují koledy, rozdávají drobné dárky, křídou píšou nad dveře požehnání anebo vylepí samolepku se třemi písmeny K + M + B,“ přiblížila Charita ČR.

Průvod s koňmi v centru Uherského Hradiště

Podoby bývají rozličné. V Uherském Hradišti třeba zahájil sbírku tříkrálový průvod s koňmi. V čele procesí vyjeli tři jezdci na koních s korunami na hlavách.

Spádová oblast Charity Uherské Hradiště zahrnuje 50 obcí a měst. Do sbírky se v nich letos zapojuje zhruba 470 skupinek koledníků. Každou skupinku koledníků tvoří dospělý vedoucí a tři děti. Největší nápor očekávají koledníci nyní o víkendu, tedy na Tři krále.

„Ale jinak se samozřejmě může vybírat celý příští týden až do 14. ledna. Pak už by se nikdo s kasičkou nikde neměl objevit, už by to bylo podezřelé,“ citovala ČTK zástupce ředitele uherskohradišťské charity Dalibora Jiráska, který se sám převlékl do kostýmu jednoho z mudrců.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Tříkrálová sbírka v Uherském Hradišti

V Praze zase v pátek vyjely postavy oděné jako tři králové městem na velbloudech.

Kromě toho, že sbírka pomůže potřebným, může být zážitkem i pro samotné koledníky.„Pro mne je zázrak už to, že se děti, jindy líné se i najíst, zvednou a obětují svůj čas. Dávají kus sebe, jen aby pomohly,“ konstatuje Marie Laiblová, která vodí už třiadvacet let koledníky po Starém Plzenci na Plzeňsku.

„Chodí i za mizerného počasí a chodí i tam, kde já bych se raději otočila a šla pryč. Ale ony řeknou: ,Ty jsi říkala, že tyhle protivný to požehnání nejvíce potřebují, tak vydrž,´“ říká.

Foto: archiv Radek Hora

Koledníci míří k Dolní Lukavici na Plzeňsku

Tříkrálová sbírka je hodně o dětských kolednících. Ale nejen o nich, ostatně zapečetěnou kasičku se symbolem charity může mít svěřenou jen osoba nad patnáct let. „A už jsme před pár lety zažili, že koledovali i muslimové,“ konstatuje ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

„Byli to mládenci kolem pětadvaceti, kteří v Mariánských Lázních absolvovali jazykovou přípravku pro zahraniční studenty vysokých škol. Vyprávěli, jaké to bylo úžasné, když vystupovali jako tři králové. A zpívání koled je úplně nadchlo,“ líčí Lodr, který sám chodí po koledě od novodobého počátku téhle sbírky, tedy více než dvacet let.

Foto: archiv Petr Šimek

„My tři králové jdeme k vám…“ Koledníci před plzeňskou radnicí

Jak poznat pravé koledníky

Zájem o sbírku mezi lidmi každoročně stoupá. Dárci však musejí být obezřetní, zda jde o skutečné koledníky. „Charitní koledníky lze rozpoznat tak, že tři králové mají s sebou typickou válcovou plastovou pokladničku, která je úředně zapečetěna a opatřena logem Charity České republiky. Ta je hlavním organizátorem sbírky,“ upozornil hlavní koordinátor tříkrálové sbírky v ostravsko-opavské diecézi Martin Hořínek.

Vedoucí kolednické skupinky se navíc na vyžádání prokazuje průkazem nebo plnou mocí, která ho opravňuje nakládat s kasičkou. „Údaje na průkazce musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti. Číslo kasičky souhlasí s číslem průkazu,“ upřesnil Hořínek.

Do sbírky je možné přispět i prostřednictvím takzvaných statických pokladniček, které jsou nejčastěji umístěny na úřadech, v obchodech či kostelích. Bezhotovostně lze sbírku podpořit také na sbírkový účet 66008822/0800, případně prostřednictvím platební brány na webových stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Vybrané peníze se shromažďují na centrálním sbírkovém účtu. Odtud se vždy rozdělují tak, že 65 procent peněz se vrací místním charitám, kde byly peníze vykoledovány, 15 procent je určeno na velké nadregionální projekty, desetina výtěžku směřuje na pomoc do zahraničí, pět procent využije na své projekty Charita ČR a pět procent tvoří režie sbírky. Vloni dárci do sbírky v celém Česku přispěli 161 miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám