Hlavní obsah

Penzisté si polepší, oslabí se však zásluhovost, odhlasovala Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila navýšení penzí lidem nad 85 let o 1000 korun a navýšení pevné části penzí o jeden procentní bod. Pro hlasovalo 130 ze 132 přítomných poslanců. Normu nyní posoudí senátoři.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pevná část penze, která se vypočítává z průměrné mzdy a je pro všechny stejná, se má zvýšit z devíti na deset procent.

Penze se valorizují každý rok v lednu o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Změnou dojde ke zvýšení podílu přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky, tzv. zásluhovost.

Poslanci k novele předložili množství pozměňovacích návrhů, které však vesměs nebyly přijaty. Neprošel tak například záměr poslankyně KDU-ČSL Pavly Golasowské, která chtěla o 500 korun zvýšit penze ženám za každé vychované dítě. Neprošly ani změny vdovských a vdoveckých důchodů.

Novelu předložila minulá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), ale v závěrečném čtení ji již namísto Jaroslavy Němcové (ANO) obhajoval nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám