Hlavní obsah

Penzion v Krkonoších vezme děti z obce zničené tornádem na školu v přírodě zdarma

Právo, zr
Krkonoše

Okolo padesáti školáků z Moravské Nové Vsi, kterou zničilo v červnu tornádo, pojede v září na týden na školu v přírodě zcela zdarma. A to do krkonošského Dolního Dvora na náklady podnikatele Jiřího Suchana, který přitom během lockdownu udržel svůj penzion Chata Jirka jen s vypětím všech sil. Když se však dověděl o neštěstí, které moravské obce potkalo, rozhodl se, že musí pomoci.

Foto: ČTK

Jeřáb vyměňující krovy na základní škole v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kterou poškodilo červnové tornádo.

Článek

„Snažil jsem se pomoci hned, jak jsem se tu zprávu o tornádu dověděl. Bohužel nikdo mi z krizových center ani kraje na moje dotazy po e-mailu nereagoval. Teď na přelomu srpna a září jsem si konečně vzal pár dnů volna, tak jsem se do těch zničených obcí na Moravě jel podívat. Dobrovolníci zvenčí už tam skoro nejsou, škola je pořád v dezolátním stavu. Domluvil jsem se s paní ředitelkou, že poskytnu padesáti dětem a pedagogickému dozoru pobyt u nás zadarmo, včetně jídla a dopravy,“ popsal Novinkám v minulých dnech Suchan.

Celá akce jej bude stát asi 180 tisíc korun, na částku prý se školou chystá podepsat darovací smlouvu. Na Facebooku vyzval sousedy v Dolním Dvoře a okolí, zda by nechtěli také pomoci např. se zajištěním nějakého programu nebo psacích potřeb pro děti.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé opravují střechu v Moravské Nové Vsi (snímek z letošního června)

Suchan je přitom nejen v okolí známá osoba. Během lockdownu na sebe upozornil, když po celé republice rozvážel bezlepkové hotovky a pečivo. Mnoho lidí držících dietu jej tak sleduje alespoň na sociální síti.

„Okamžitě se strhl velký zájem, lidé se rozhodli mi na akci přispět nejen materiálně, ale i finančně. Za třicet hodin od zveřejnění mi přišlo asi 30 tisíc na účet firmy, což vyjde zhruba na pokrytí dopravy. Na tu jsem od majitele autobusové dopravy dostal slevu. Je to fantastické,“ dodal s tím, že další lidé se rozhodli přidat ruku k dílu jinak, dětem např. zajišťují letní kino, zaměstnanci papírnictví ve Vrchlabí vezou velký balík školních potřeb, lidé nabízejí pomocnou ruku v kuchyni, nebo s úklidem apod.

Ředitelka základní školy Hana Grossmannová Novinkám potvrdila, že se se Suchanem škola domluvila. „Teď dáváme s paní učitelkami dohromady seznam dětí. Bude to asi padesátka dětí. Přednostně to nabízíme osmákům, to jsou dvě třídy. Záleží i na paních učitelkách, ne každá může v této době jet, také mají často třeba baráky ve špatném stavu,“ řekla Novinkám.

Děti mají odložený první školní den

Školáci se prvního září k učení ještě nevrátili, mají ředitelské volno. Budova totiž stále není ve stavu, aby pro ně byla bezpečná. První školní den je čeká až 6. září. Škola v přírodě v Dolním Dvoře v Chatě Jirka se má konat v týdnu od 13. září.

Škola z Hrušek se přestěhuje do tvrdonického azylu

Domácí

Suchan si od pobytu u něj slibuje, že si děti třeba aspoň od smutné reality doma odpočinou. „Ty děti si prožily peklo. A pořád prožívají, ty obce jsou stále zničené. V létě u mě v penzionu byla ubytovaná rodina z jedné této obce. Osmiletý chlapec se při každém poryvu větru polekal a skočil mamince po ruce,“ popsal podnikatel.

Ředitelka přiznala, že pro děti bude škola v tomto roce využívat i psychologickou pomoc.

Tornádo prošlo několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska 24. června po 19. hodině. Podle Českého hydrometeorologického ústavu to bylo silné tornádo doprovázané savými víry na stupnici F4, tedy druhé nejsilnější tornádo. Prošlo úsekem dlouhým 26 km a širokým asi půl kilometru.

Kriticky zasáhlo kromě Moravské Nové Vsi také obce Mikulčice, Hrušky, Lužice a městské části Hodonína Bažantnice a Pánov.

Reklama

Výběr článků

Načítám