Hlavní obsah

Pecina: na přísné kontroly řidičů v Německu si stěžují jenom Češi

Právo, Josef Koukal

Přísné kontroly na česko-německých hranicích, na které si dlouhodobě stěžují čeští řidiči, nejsou podle ministra vnitra Martina Peciny bičem německé policie na tuzemské řidiče. Podle Peciny jde o běžnou praxi, kterou německá policie používá proti všem řidičům včetně Němců a čeští politici ji zveličují kvůli blížícím se volbám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

„My si na to v pravidelných intervalech stěžujeme, kontroly se pokaždé trochu zmírní, potom se zase zpřísní. Oni od toho ale neustoupí. Je to jejich politika, mají na to právo a ty kontroly nezruší,“ řekl v úterý Právu ministr Pecina.

„To téma není zvednuté proto, že by se situace horšila, ale proto, že se blíží volby a každý řekne: Já se zastanu českých občanů proti Němcům,“ míní ministr, kterého premiér Jan Fischer začátkem března pověřil, aby se problémem šikany českých řidičů na hranicích zabýval. „Takže já se také zastanu českých občanů proti Němcům, ale nedělám si iluze, že bychom to změnili,“ uvedl.

„Až bude v České republice po volbách, pes po tom neštěkne. Pokud dochází k individuálním případům šikany, musí se to samozřejmě řešit, ale že bychom přiměli Němce, aby to přestali dělat, to je science fiction. To oni neudělají,“ prohlásil Pecina.

Ostatním to prý nevadí

Podle něj má smysl bojovat jen proti něčemu, co je možné změnit. Stejný postup prý německá policie uplatňuje i vůči jiným cizincům a vlastním občanům.

Těžko jim mohu přednášet o výhodách společného schengenského prostoru, když sem přijedou s takovou zkušeností
europoslanec Pavel Poc

„Nevadí to Polákům, nevadí to Rakušanům, všichni říkají: Ano, to je politika Německa. Máme mnohem víc stížností na jednání českých policistů, když někoho zastaví při dopravní kontrole,“ argumentoval Pecina.

Poc: Těžko mohu opěvovat Schengen

Na množící se stížnosti českých řidičů přitom upozorňují politici ODS i ČSSD. Předseda ODS Mirek Topolánek kvůli stížnostem navštívil bývalého bavorského premiéra Günthera Becksteina z CSU, europoslanec za ČSSD Pavel Poc zase připravuje interpelaci na půdě Evropského parlamentu.

„Pocházím z okolí Mariánských Lázní a problémy lidí, kteří kontroly na hranicích zažili, znám. Nejde o umělý problém,“ řekl Poc Právu s tím, že své kroky koordinuje s českými ministerstvy vnitra i zahraničí, aby se nedostal do rozporu s oficiální zahraniční politikou státu.

Podle něj zažili kontrolu civilních německých policistů i jeho hosté, kteří jeli autobusem navštívit české poslance v Bruselu. „Těžko jim pak mohu přednášet o výhodách společného schengenského prostoru, když sem přijedou s takovou zkušeností,“ dodal Poc.

Pecina přes své výroky hodlá stížnost české strany nadhodit při jednání se svým německým protějškem na radě ministrů vnitra a spravedlnosti evropské sedmadvacítky.

„Až budu s panem ministrem na radě, řeknu mu, ať se na to podívá. Minulý týden jsem mu poslal dopis,“ uvedl Pecina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám