Hlavní obsah

Nechceme diskriminovat občany obdivuhodného Česka, řekl německý ministr

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)
Berlín

Berlínská vláda se bude zabývat stížnostmi na kontroverzní kontroly českých řidičů v německém pohraničí. Slíbil to ve čtvrtek německý ministr zahraničí Guido Westerwelle svému českému protějšku Janu Kohoutovi. Ten prohlásil, že kontroly německé policie sice přímo neporušují schengenskou dohodu, někdy však odporují jejímu duchu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle

Článek

"V žádném případě nemáme v úmyslu diskriminovat občany obdivuhodného Česka, našeho spřáteleného souseda. Na druhé straně chceme kontrolovat pohraničí, například i proto, aby se tu nešířily drogy," řekl Westerwelle s tím, že "českou starost bere velice vážně". Předá ji dál a bude se jí ve vládě zabývat.

"Je to v oboustranném zájmu. Pokud později dojdeme k závěru, že docházelo k nějaké šikaně, uděláme vše, co budeme moci, abychom takový dojem napravili," dodal.

Kohout na dotaz Práva řekl, že se shodli, že nedochází k narušení litery schengenské dohody, ale v některých případech může dojít k narušení jejího ducha.

"Většina kontrol splňuje schengenské parametry. Jsou však případy, kde se objevují oprávněné obavy, že byla – a to je důležité – narušena lidská důstojnost a byly zraněny city kontrolovaných lidí. Ti se cítili poníženi," podotkl.

"Nechceme, aby přílišná horlivost českých politiků nebo německých hraničních orgánů vrhla stín na vztahy mezi oběma zeměmi," upozornil.

Český řidič musel močit do kelímku

Potvrdil, že německé straně předal k prošetření konkrétní případ, kdy němečtí policisté nutili českého řidiče v rámci kontroly na drogy močit do kelímku v příkopě u silničního tahu.

Německo zavedlo kontroly v třicetikilometrovém pásmu od hranic s Českem poté, co ČR vstoupila do schengenského prostoru bez hraničních kontrol uvnitř EU. České ministerstvo od té doby dostalo okolo 100 stížností českých řidičů na údajně přehnaně důkladné prohlídky zejména v Bavorsku, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na arogantní chování policistů a celníků v civilu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám