Hlavní obsah

Péči o pacienty z Chebska by mohla převzít nová poliklinika v německém Selbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeshraničnímu projektu na zajištění zdravotní péče pacientů z Aše na Chebsku by mohlo pomoci zřízení nové polikliniky v německém Selbu. Ten stojí jen necelých 12 kilometrů od Aše a cesta autem tam trvá třináct minut, zatímco do nejbližší nemocnice v tuzemsku, tedy v Chebu, vede dvakrát delší cesta, která trvá autem bezmála půl hodiny.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Do nemocnice v Chebu to mají obyvatelé Aše dál než do Selbu.

Článek

Zástupci bavorského města nyní připravují studii, která má zjistit zájem pacientů na české i německé straně. Studie se má zabývat i rozdílnou výší úhrad ze stran zdravotních pojišťoven za péči.

Pokud vše klapne, mohli by ašští obyvatelé využívat zdravotní péči v sousedním Německu. V podstatě by došlo k napodobení modelu, který funguje v Českých Velenicích u rakouských hranic, jehož obyvatelé využívají lékařskou péči v sousedním Gmündu.

Selbská klinika má vzniknout transformací dosavadní nemocnice. O uzavření lůžkové části rozhodlo vedení nemocnice přednedávnem s ohledem na velké ekonomické ztráty a nedostatek lékařů.

Ředitel VZP: Nemocnice zavírat nebudeme

Domácí

Nová poliklinika v Selbu by měla provozovat devadesát procent ambulancí s odbornými lékaři, zbývajících deset procent potom najde zázemí v nemocnici v Marktredwitzu. Přeměna by měla trvat zhruba rok.

„Jsme ve fázi čekání, protože na německé straně probíhá studie, která by jim měla odpovědět na otázky, například jaké jsou potenciální rozdíly v úhradách za jednotlivé úkony,“ uvedl místostarosta Aše Pavel Matala (nez.).

„Rádi by pro to plánování měli i přibližný počet Čechů, kteří by uvažovali o tom, že by využívali zdravotní středisko,“ pokračoval zástupce starosty s tím, že studie by měla být hotová už na jaře.

Lidé z Aše by zdravotní péči v bavorském Selbu podle Mataly uvítali. Nejenomže to mají z ašského výběžku mnohem blíže do sousedního Selbu, ale překážkou by nebyla ani jazyková bariéra. V příhraničí v Německu často pracují lékaři i sestry z Česka.

V třináctitisícové Aši i v celém kraji chybějí praktičtí lékaři, zubaři, ale i ambulantní specialisté. Situace se stále zhoršuje. Průměrný věk lékařů je více než šedesát let, a tak hrozí, že někteří odejdou brzy do penze.

Nemocnice bojují za zachování péče v regionech. Do rušení lůžek se nehrnou

Domácí

Inspirací je pro Aš zdravotnické centrum u Gmündu, což je první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii.

Zajišťuje dostupnost kvalitní lékařské péče pro obyvatele příhraničních obcí na jihu Čech. Cenový rozdíl účtované platby za ošetření tam hradí rakouská strana. O podobném modelu se uvažuje i u spolupráce mezi Aší a Selbem.

Aktivitu Aše podporuje také Karlovarský kraj.

„Posouváme se k cíli, kdy dnes už je to jen o vytvoření nějakého fondu, který by vyrovnával nesoulad mezi úhradovými vyhláškami jak na české, tak i na německé straně,“ komentoval karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Cílový stav je takový, že by si český pacient mohl podle nejbližšího pracoviště vybrat, zda půjde do českého nebo německého zařízení,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám