Hlavní obsah

Pavel hodlá jmenovat profesory, které odmítl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel jmenuje profesory, které odmítl jmenovat jeho předchůdce Miloš Zeman. Vyžádá si pouze potvrzující stanovisko od navrhující akademické obce, že nominant stále splňuje všechna potřebná kritéria. Na pondělním brífinku také představil proces výběru ústavních soudců, který chce zprůhlednit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

„Mám důvěru, že akademické prostředí nepustí nikoho, kdo by nesplňoval kritéria. V tomto ohledu se spolehnu na doporučení akademického prostředí,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Pavel s tím, že se necítí hoden posuzovat, zda kandidáti splňují všechna kritéria.

Bude však požadovat jakési potvrzení, že navržení kandidáti na profesuru stále splňují podmínky. „Od doby, kdy byli nominování, tak mohlo dojít k nějaké události, která by mohla být zásadní pro rozhodnutí, zda přiznat, nebo nepřiznat. I když to vidím jako spíše hypotetické. I proto bych chtěl víceméně jen konfirmační stanovisko doporučujících orgánů. V případě, že proběhne, tak nemám problém jmenování uskutečnit,“ dodal.

Pavlův předchůdce Miloš Zeman během svého desetiletého mandátu odmítl jmenovat hned několik profesorů. Například šlo o fyzika Ivana Ošťádala či historika umění Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy.

Pavla čeká výměna poloviny Ústavního soudu

Domácí

Pavel také na pondělním brífinku představil proceduru jmenování ústavních soudců.

„Celý proces jmenování chci učinit více transparentní. V tomto týdnu bude obesláno celkem 23 institucí, které by měly předložit své kandidáty na soudce Ústavního soudu (ÚS),“ prohlásil Pavel.

Mezi oslovenými institucemi budou například oba nejvyšší soudy, vrchní soudy, soudcovská unie či advokátní a notářská komora.

Kandidáty bude hodnotit panel odborníků vedený ústavním právníkem a Pavlovým poradcem Janem Kyselou. Součástí týmu bude například bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová či ústavní právník Marek Antoš. S týmem se hodlá Pavel v blízké době sejít.

Výběr kandidátů se podle Pavla bude řídit několika kritérii. Hodnocena bude profesní zkušenost či odbornost v různých oblastech práva. Kandidáti by prý také měli mít povědomí o problémech v regionech, s nimiž se občané potýkají. Důraz bude podle prezidenta kladen také na věkovou či genderovou pestrost.

„Nejprve proběhne celý proces nominací, potom posuzování nejen konzultačním panelem, ale také v Senátu. Až na základě shody mezi Senátem a mnou přistoupím ke jmenování. Budu sledovat proces, jak je popsán. Jména nominantů budou zveřejněna až následně,“ dodal Pavel, který se hodlá také s kandidáty osobně sejít.

Farský: Pavlovi bych radil rád. Ve hře je i europarlament a post eurokomisaře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám