Hlavní obsah

Pavel: V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není namístě debata o přesunu ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není namístě debata o přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, řekl prezident Petr Pavel. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) přitom jde o „žádoucí krok“. Poslanci napříč spektrem se v úterý shodli, že by k přesunu mělo dojít ve „vhodném okamžiku“.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Prezident Petr Pavel

Článek

„V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není namístě debata o přesunu ambasády,“ řekl v úterý večer Pavel ČTK.

„V současné době je především nutné zachovávat jednotu v podpoře Izraele jak v rámci české politiky, tak na úrovni Evropské unie a dalších mezinárodních platforem,“ dodal prezident.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by přitom byl přesun v současné době „žádoucím krokem“.

Přesun ambasády do Jeruzaléma vyřešila Sněmovna šalamounsky. Má se tak stát ve „vhodném okamžiku“

Domácí

Poslanci napříč politickým spektrem se v úterý shodli na usnesení, podle kterého Sněmovna vyzývá vládu, aby českou ambasádu přesunula do Jeruzaléma ve „vhodném okamžiku“.

Podle místopředsedy Sněmovny a předsedy meziparlamentní skupiny ČR – Izrael Jana Bartoška (KDU-ČSL) „vhodný okamžik“ znamená, že by bylo téma „vhodné otevřít poté, co se situace uklidní.“

Kladné stanovisko k přesunu ambasády nedal v úterý ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) s tím, že pro to nejsou v tuto chvíli splněny tři základní podmínky.

Podle něj by byl přesun českého zastoupení v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Dále poukázal na to, že by takový krok nebyl v souladu s jednotným postojem Evropské unie.

V nynější bezpečnostně rozbouřené době navíc Lipavský nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

Přesun ambasády do Jeruzaléma není podle Lipavského na pořadu dne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám