Hlavní obsah

Pavel: Před hrozbami nesmíme zavírat oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět je podle prezidenta Petra Pavla stále méně bezpečným místem. Česko by proto ještě mělo využít relativního klidu a spojit síly armády, vědeckých institucí i průmyslu a na případné hrozby se připravit před jejich plným dopadem.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident republiky Petr Pavel se 3. dubna 2024 zúčastnil konference o spolupráci akademické obce a obranných složek Armády ČR. Na snímku vpravo rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Článek

„Neměli bychom zavírat oči, jinak skončíme jako ty pověstné opičky: nevidím, neslyším, nemluvím a čekám,“ řekl prezident na konferenci o významu spolupráce akademické obce a armády, kterou ve středu pořádalo České vysoké učení technické.

Podle Pavla je válka nejen na Ukrajině, ale velmi nebezpečná je i situace na Blízkém východě a kolem Rudého moře, kde na lodě útočí jemenští povstalci Hutíové.

„Jejich činnost může ovlivnit celou světovou ekonomiku,“ uvedl Pavel. Někteří politici podle něj tyto hrozby rádi přehlížejí a všechny, kteří na ně upozorňují, označují nálepkou, že chtějí válku.

Zeman před vojáky opět lobboval za drony, od Stropnického jeden dostal

Domácí

Vojáci a vědecké instituce by podle prezidenta měli v současné době co nejvíc spojit síly, aby armáda byla bojeschopná a dokázala čelit případnému agresorovi.

Náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka uvedl, že si vojáci jasně uvědomují, že moderní technologie dokážou změnit situaci na bojišti, a proto vývoj sledují a s českými univerzitami, a hlavně s ČVUT, už delší dobu spolupracují.

„Kdo dnes dokáže technologie využít, do budoucna získá výhodu, a kdo ne, přestane být na bojišti relevantní, a to si armáda nemůže dovolit,“ řekl Řehka.

Podle něj s vědci z univerzit spolupracují už na konkrétních projektech. „Je to otázka umělé inteligence, zpracování velkých dat, automatické detekce určitých informací v síti. Ale jde také například o hledání alternativních paliv,“ vyjmenoval pole spolupráce Řehka.

Drony i mobilní magnetická rezonance

Vývojáři z ČVUT pomáhají vojákům vyvíjet drony a zaučují vojenské operátory bezpilotních prostředků. Armáda je používá už řadu let a připravuje velký nákup různých bezpilotních letounů od nejmenších, které unesou munici, až po větší stroje pro detailní sledování terénu.

Pavel považuje drony za důležité, ale jejich schopnosti by nepřeceňoval.

„Můj předchůdce říkal: Nekupujte tanky, ale drony. Je ale potřeba dojít k synergii. Ukrajinci dokážou likvidovat ruské tanky pomocí bezpilotních prostředků, ale při dobré spolupráci dronů s těžkou technikou lze dosáhnout vysoké bojové efektivity,“ řekl Pavel.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček poznamenal, že ve škole mají několik týmů, které s vojáky rozvíjejí použití nejen dronů, ale i celých jejich svazů. Konkrétnější být kvůli bezpečnosti nechtěl.

„Jde o to, abychom dokázali společně s našimi obrannými složkami vybudovat to, co bych nazval inteligentní odstrašující silou, která dokáže odradit potenciální protivníky,“ řekl Petráček.

Podle rektora se řada projektů týká například lékařství a mohla by pomoci i vojákům. „Na fakultě biomedicínského inženýrství připravují magnetickou rezonanci, která půjde převézt sanitkou. To je velký pokrok proti sálovým monstrům,“ řekl Novinkám Petráček.

Dodal, že dalším projektem je monitorování zdravotního stavu vojáků na dálku. „Velení bude vědět, do jaké míry je kdo zraněný a jak rychle je ho nutné zachraňovat.“

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám