Hlavní obsah

Novým předsedou Ústavního soudu je Baxa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel jmenoval v pátek na Pražském hradě Josefa Baxu předsedou Ústavního soudu (ÚS). Baxa, který v minulosti stál v čele Nejvyššího správního soudu, nahradí Pavla Rychetského, který po dvaceti letech na ÚS končí. Vedle Baxy prezident jmenoval soudkyní i Kateřinu Ronovskou. Její nominaci ve středu schválil Senát. Prezident ji zároveň jmenoval i místopředsedkyní soudu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Josef Baxa po jmenování předsedou Ústavního soudu

Článek

Prezident po jmenování vyzdvihl důležitost ÚS i skutečnost, že se ve společnosti dlouhodobě těší respektu.

Baxu označil za jednoho z nejrespektovanějších právníků a ocenil, jak vedl Nejvyšší správní soud. U jmenování Ronovské mimo jiné její bezprostřednost a energii.

Prezident ocenil i práci končícího Pavla Rychetského. „Nasadil laťku hodně vysoko, ale nepochybuji, že to pan doktor Baxa zvládne,“ dodal prezident.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nová místopředsedkyně ÚS Kateřina Ronovská po jmenování prezidentem Petrem Pavlem.

Zdůraznil, že Ústavní soud se těší v Česku vysoké autoritě. To je podle něj dané tím, jaká rozhodnutí přijímá, ale také jak je odůvodňuje a jak se prezentuje.

„Není asi pochyb o tom, že Ústavní soud je jedním z klíčových stavebních kamenů našeho ústavního pořádku. Už třicet let dokazuje, že péče o právo, nejen to individuální, ale také státní správu a základní práva, není jen proklamací, ale je naplňováno v praxi,“ uvedl Pavel.

Konec přídomků soudu

Prezident nechce, aby se pokračovalo v označování Ústavního soudu, jako tomu bylo dřív - že byl soud považován za „Havlův“, „Klausův“, nebo „Zemanův“, podle toho, kdo soudce navrhl.

„Mojí snahou ve spolupráci se Senátem je, abychom nový Ústavní soud nemuseli označovat jako Pavlův nebo Baxův, ale abychom ho viděli jako úspěšný soud pro občany této země,“ dodal Pavel.

Ve středu Senát schválil trojici prezidentových nominantů - profesorku Ronovskou, soudkyni Veroniku Křesťanovou a bývalého místopředsedu Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra.

Na základě Pavlových nominací byl již dříve Ústavní soud doplněn o Baxu, bývalou prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a ústavního experta Jana Wintera. Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové Pavel při doplňování ÚS zohledňuje zejména profesní pestrost, odbornost a způsobilost.

Ústavní soud tvoří 15 soudců.

Senátoři schválili všechny tři Pavlovy kandidáty na ústavní soudce. Fremr prošel těsně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám