Hlavní obsah

Pavel jednal s Blažkem o trestech i jmenování soudců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel jednal v pondělí odpoledne na Hradě s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) o reformě trestního práva a také o pravidelném jmenování nových soudců. Řešili spolu mimo jiné až příliš přísné tresty u některých skutků, jako je pěstování a držení konopí, a naopak nízké u jiných, například u znásilnění či tvrdých drog. Novinkám to řekl ministr Blažek.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel jednal s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem o trestech a jmenování nových soudců

Článek

„Chtěl jsem panu prezidentovi představit reformu trestního práva, která ho velice zajímala. Blíží se doba, kdy to pošlu do schvalovacího procesu. Shodli jsme se na tom, že je reforma potřeba, a to pokud jde jak o způsoby trestání, tak o trestní sazby, které jsou u nás některé zbytečně vysoké a jinde zase zbytečně nízké,“ přiblížil Blažek.

Chce podle svých slov brzy předložit návrh rozsáhlé změny trestního zákona a částečně i trestního řádu. S Pavlem v této souvislosti hovořili například o změnách v trestání sexuálních deliktů. „Pan prezident přivítal, že se přijala redefinice znásilnění,“ podotkl Blažek.

Mluvili prý ale i o drogové trestné činnosti. „Bylo to v tom smyslu, že možná některé věci jsou trestány příliš přísně, čímž mám na mysli sklízení a držení konopí. A naopak tvrdé drogy jsou trestány málo. I tam chystám určitou změnu,“ nastínil bez dalších podrobností ministr.

Sněmovna jednomyslně podpořila změnu definice znásilnění. Základem bude nesouhlas

Domácí

S prezidentem prý řešil i způsoby ukládání trestů, především alternativních, které mají přispět ke snížení počtu odsouzených ve věznicích, ale jsou podle Blažka stále málo využívány.

Jmenování dvakrát ročně

Druhým tématem schůzky bylo jmenování nových soudců, kdy se oba činitelé dohodli na jeho pravidelnosti. „Domluvili jsme se, že by mělo být dvakrát do roka, pravděpodobně v dubnu a v listopadu,“ dodal Blažek.

Právě loni v listopadu Pavel poprvé po více než půl roce ve funkci jmenoval první vlnu soudců, další by měla přijít na řadu v nejbližších týdnech. Seznam celkem 57 kandidátů už počátkem února schválila vláda. Je mezi nimi deset advokátů a pět státních zástupců včetně Marka Bodláka z pražského vrchního státního zastupitelství. Toho v minulosti odmítl jmenovat do soudcovského taláru Pavlův předchůdce Miloš Zeman.

Muž znásilňoval svou postiženou známou. V minulosti za to už přitom dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám