Hlavní obsah

Paroubek vyzval Topolánka, Nečase a Langera k rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na tiskové konferenci odsoudil náznaky premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Petra Nečas a ministra vnitra Ivana Langera o policejním fízlování novinářů. ČSSD požaduje svolání mimořádné schůze Sněmovny. Paroubek vyzval Topolánka a Langera k odstoupení z funkce, pokud neprokáží svá tvrzení.

Článek

"Chceme důkazy, nebo odstupte!" prohlásil. Se svou výzvou se obrátil konkrétně na Topolánka, ministra vnitra Langera a dalšího místopředsedu ODS Nečase.

"K tomu mohu říci jediné. Jiří Paroubku, nevtahujte mě do své hry. Jiří Paroubku, nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl," reagoval v české televizi Ivan Langer. Na tiskové konferenci pak dodal, že se nenechá zastrašit: "Nejsem lhář, nikoho jsem z ničeho neobvinil, ale udělám vše pro to, jako ministr i člověk, aby pravda vyšla najevo," prohlásil.

Topolánkův kabinet podezřívá minulou Paroubkovu vládu z toho, že mohla využívat odposlechy k fízlování svých politických protivníků nebo nepohodlných novinářů. O tom, že kvůli vyšetřování úniků ze zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho může být odposloucháváno zhruba 20 ústavních činitelů a žurnalistů, se dozvěděl ministr vnitra Langer z novinářských kruhů. [celá zpráva]

Paroubek se pustil do Zemana

Paroubek také podrážděně reagoval na iniciativy bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana, jenž se opakovaně sešel s ministrem financí Vlastimilem Tlustým (ODS). Zeman se nechal slyšet, že by se měly provést škrty v rozpočtu. "Hluboce s ním nesouhlasím," řekl Paroubek s tím, že by Zeman měl více diskutovat na stranické půdě.

"Pan Zeman je v tuto chvíli důchodce. Respektuji, co udělal pro sociální demokracii, ale pokud jde o jednání za sociální demokracii, má ČSSD svého předsedu řádně zvoleného sjezdem, své vedení řádně zvolené sjezdem. A to musí respektovat každý, i Miloš Zeman," prohlásil Paroubek.

Pokud bude Paroubek premiérem, chce zpět Randáka

Pokud by Paroubek stal znovu premiérem, bude chtít zpět do funkce dosadit odvolaného ředitele civilní rozvědky Karla Randáka. Šéfa rozvědky (Úřadu pro zahraniční styky a informace - ÚZSI) odvolala ve středu vláda ODS. Jejím novým ředitelem jmenovala současného ředitele kontrarozvědky - Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa. [celá zpráva]

Důvodem odvolání Randáka je pravděpodobně zvažovaný záměr sloučit civilní rozvědku a kontrarozvědku do jediné zpravodajské služby podřízené kabinetu.

Odvolání Randáka považuje ČSSD za unáhlené. "Je to opravdu nekvalifikované rozhodnutí této vlády. Samozřejmě pokud se já stanu předsedou vlády, tak se budeme snažit restituovat ten stav, který byl až do včerejšího dne. Myslíme si, že pan Randák je odborníkem. Nestranickým a nadstranickým. Zaměnit ho za exponenta ODS, tak to bychom byli skutečně velmi neradi," řekl ve čtvrtek Paroubek.

Později na dotaz novinářů dodal, že exponentem ODS nemyslí Langa. Předpokládá totiž, že v čele ÚZSI stane nakonec někdo jiný. Podle Paroubka jmenování Langa určitě není definitivní záležitostí.

Anketa

Měl by premiér Mirek Topolánek (ODS) odstoupit kvůli výrokům o fízlování novinářů?
ano
35,5 %
ne
64,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19468 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám