Hlavní obsah

Paroubek šéfuje nové straně, hned se navezl do Babiše kvůli chlebu

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý premiér a exlídr ČSSD Jiří Paroubek byl v sobotu v pražském Obecním domě aklamací zvolen předsedou nové strany Národní socialisté - Levice 21. století. Byl jediným kandidátem. Dva delegáti se zdrželi, 233 hlasovalo pro Paroubka. Po svém zvolení vyloučil Paroubek spolupráci se Stranou práv občanů - zemanovci a Andreji Babišovi vzkázal, že ve svých pekárnách nepeče dobrý chléb.

Článek

Jediným kandidátem na post předsedy nové strany byl Paroubek. Na sjezdu to oznámil Jaroslav Král z přípravného výboru NS-Lev 21. „Bratr Jiří Paroubek je socialistou tělem i duší, což prokazuje celým svým životem,“ prohlásil. A připomněl, že Paroubek už v 18 letech, v roce 1970, vstoupil do Československé strany socialistické. „Jde o návrat Jiřího Paroubka domů,“ deklaroval Král.

Řídící úvodní části sjezdu, někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst, pak pronesl: „Zvedni mandát!“. Objevil se les sytě červených lístků jako výraz hlasování pro Paroubka. Po oznámení výsledku se dočkal novopečený lídr národních socialistů potlesku.

Se Zemanem spolupracovat nebudeme

Paroubek v prvním předsednickém projevu na sjezdu oznámil, že místopředsedy strany se stali Tereza Holišíková, už bývalý šéf ČSNS 2005 Stanislav Palša a poslanec Šlégr. Na základě stranických stanov si místopředsedy vybral Paroubek sám.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Paroubek na sjezdu NS_LEV21

Ústředním tajemníkem nové strany se stal Jaroslav Andres. V příštích týdnech se budou tvořit krajské struktury NS-Lev 21. Paroubek v této souvislosti oznámil, že se postaví do čela kandidátky v Ústeckém kraji v regionálních volbách příští rok na podzim. Zároveň  vyloučil spolupráci se Stranou práv občanů - zemanovci.

Babiš nepeče dobrý chléb

Lídr národních socialistů se v hodinu a 15 minut dlouhém proslovu pustil do místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové nebo miliardáře Andreje Babiše. Proti bývalé nejvyšší státní zástupkyni Benešové použil Paroubek obvinění premiéra Petra Nečase, že za jejího působení docházelo v kauze Mostecké uhelné společnosti k divným postupům.

Benešová to hned ostře popřela „Na rozdíl od něho jsem nerozložila justici a nic jsem neprovedla. Není po mně finanční pohroma, jako v Lidovém domě a neprovádím do očí bijící názorové veletoče. Také nekradu politické strany,“ reagovala Benešová na Paroubkův atak.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek po svém zvolení do čela NS-LEV21

Babišovi, který stojí za projektem Ano 2011, pak Paroubek vytkl kvalitu chleba z pekáren, které vlastní. Lídr NS-Lev 21 se vyznal, že chléb jí druhý den málokdy s chutí. „To je příspěvek pana Babiše lidu této země,“ burcoval Paroubek.

Nové tváře i stará jména

Na rokování mj. se dostavil Ivan Bušniak, který byl velvyslancem v bývalé Jugoslávii a Paroubkovým poradcem nebo bývalý vedoucí Úřadu vlády ČR a současný mluvčí Paroubkovy strany pro bytovou politiku Ivan Přikryl. Ustavující sjezd NS - Lev 21 je zároveň slučovacím s ČSNS 2005, která nedávno vyloučila Paroubkova odpůrce a svého předsedu Karla Janka.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek po svém zvolení do čela NS-Lev21, za ním zleva Tereza Holišíková, Jaroslav Andres a Stanislav Palša

Do třiadvacetičlenného předsednictva Paroubkovy strany byl zvolen například bývalý šéf ústecké ČSSD Petr Benda, někdejší radní Ústeckého kraje Mirko Bernas, poslanec Jiří Šlégr, bývalý ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres, Přikryl nebo Blanka Vrbová, manželka exšéfa soc. dem. v Libčevsi Karla Vrby.

Bývalý kancléř Schröder si prý pochutnal

Paroubek na závěr ustavujícího sjezdu prohlásil, že rokování pro něj bylo intelektuálním a emotivním výdajem. A pochvaloval si, že mu jeho žena přinesla košili a nemusel tak v té propocené trávit celý sjezd.

Pro delegáty byly po skončení jednání připraveny k obědu zabíjačkové speciality. Paroubek prozradil, že velmi chutnaly bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám