Hlavní obsah

Paroubek chce pro své favority divokou kartu

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výběr volebních krajských jedniček ČSSD má do značné míry záviset na jejím celostátním lídrovi, kterým je premiér Jiří Paroubek. Bude chtít pro nasazení některých kandidátů tzv. divokou kartu. Premiér se v úterý opět vyslovil pro možnost, aby se soc. dem. v Praze ještě poohlédla po nestranickém lídrovi. O koho má jít, ale premiér neřekl.

Článek

"Já myslím, že i v Praze by se ČSSD mohla poohlédnout po nestranickém lídrovi," odpověděl na otázku Práva Paroubek s tím, že zbytek nechá na krajském předsedovi.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský Právu řekl, že návrh kandidátní listiny pro krajskou konferenci za týden sestaví pražský výkonný výbor. Víc nechtěl komentovat s odkazem na vnitrostranickou diskusi. "Z toho vzejde kandidát," uvedl Hulinský.

Takovou roli odmítl vicepremiér Martin Jahn i bývalý eurokomisař Pavel Telička. Paroubkova slova o nestranickém lídrovi některé soc. dem. zaskočila. Nedávno se totiž premiér vyjádřil opačně. Před Teličkovým definitivním ne na otázku Práva k možnosti jiného nestraníka coby lídra, premiér odpověděl: "Myslím, že ne. Myslím si, že jenom osobnost formátu pana Teličky má význam."

Podle zdroje z pražské soc. dem. se zatím mluvilo o třech poslancích jako o prvních třech kandidátech. Jde o Stanislava Křečka, Miroslava Svobodu a Karla Šplíchala. Podle doporučení předsednictva by se do páté příčky měla umístit i žena. Nabízí se poslankyně Eva Nováková.

Kam s Rathem?

Nejasné zůstává, jakou roli má v tričku ČSSD ve volbách hrát ministr zdravotnictví David Rath. Nový ministr však takové otázky zatím odmítá s odkazem na své pracovní vytížení. Očekávalo se, že by Rath mohl kandidovat ve středních Čechách. Potíž ale tkví v tom, že ho dosud nenominovala žádná okresní organizace.

Paroubek si nárokuje právo do volební sestavy intervenovat. "Je to nezbytné. Jestli si některý kraj bude myslet, že zvolí lídrem člověka, kterého málokdo zná, který nemá oporu ve veřejném mínění, tak je zřejmé, že je potřeba do takové kandidátky asi zasáhnout," řekl v úterý premiér. Věc by v první řadě projednal s vedením daného kraje, "a pak aby se eventuálně zasáhlo".

I když si vedení soc. dem. zakotvilo právo veta nad jednotlivými jmény kandidátů, kteří vzejdou z primárních voleb a z krajských konferencí, celostátní lídr ho nemá. A to i přesto, že zářijový ústřední výkonný výbor doporučil krajským výborům, "aby při sestavování kandidátek před krajskými konferencemi je konzultovali s celostátním lídrem".

Paroubek zde ve svém projevu žádal určitou zelenou či divokou kartu pro osobnosti, které by zůstaly na nevolitelných místech, žádné usnesení se o tom však podle mluvčího ČSSD Zbyňka Rýpara nezmiňuje.

Pravomocemi celostátního lídra se má podle Paroubkovy mluvčí Lucie Orgoníkové ještě zabývat prosincový ústřední výbor ČSSD, který posoudí kandidátky sestavené v krajích.

Reklama

Související články

Na kandidátkách sociální demokracie ubyly ženy

Ačkoli ČSSD má doporučení, aby se na volitelná místa na kandidátkách ve všech krajích dostala alespoň jedna žena, není jisté, zda se to podaří. Příkladem může...

Výběr článků

Načítám