Hlavní obsah

Paroubek chce cvičení proti teroristickému útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek zaslal v pátek dopis ministru vnitra Františku Bublanovi, v němž žádá, aby připravil zvláštní cvičení kvůli teroristům. Reaguje tak na útoky v Londýně.

Článek

Paroubek chce prověřit připravenost složek integrovaného záchranného systému. Akce by měla proběhnout v součinnosti s primátorem Prahy, ministryní zdravotnictví, ministrem obrany a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Paroubek zdůraznil, že cvičení by mělo "současně dát veřejnosti impuls, že příslušné záchranářské složky i celá státní správa jsou připraveny k záchraně jejich životů a zdraví."

"Jsem si vědom současné bezpečnostní situace v České republice, kdy obdobný útok na naši integritu nepředpokládáme, ale do budoucna jej nelze nikdy vyloučit," dodal.

"Po té druhé vlně útoků v Londýně je zřejmé, že se může něco stát, a my na to musíme být připraveni. Jednou to třeba může dopadnout na Českou republiku," uvedl. Případný útok by podle něho nebyl žádným "hraním si na vojáčky".

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová upřesnila, že bezpečnostní opatření v ČR se nemění [celá zpráva], zvýšena byla ihned po prvních útocích v Londýně 7. července. [celá zpráva]

Ministerstvo už cvičení plánue

Dodala, že úřad má již připraveno několik scénářů cvičení. Vzhledem k londýnským událostem je však chce upravit tak, aby co nejvíce odpovídaly současné bezpečnostní situaci. Kvůli přípravě se ministr vnitra během několika dní sejde s generálním ředitelem hasičského záchranného sboru Miroslavem Štěpánem, který má integrovaný záchranný systém na starosti. Zatím není jisté, zda by se cvičení konalo v celé republice, nebo jen v některých městech. Cvičení se uskuteční nejdříve v září.

Reklama

Související články

Policie je v pohotovosti nejen v Praze

Od čtvrtka posílí policejní hlídky v metru, na železnici, u obchodních domů a u významných budov. Pod větší ochranou bude také Rádio Svobodná Evropa....

Výběr článků

Načítám