Hlavní obsah

Paroubek by nevzal třetí pokus

Právo, ada, kij, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek naznačil, že se nechce pouštět do případného třetího pokusu o sestavení vlády. Řekl, že si jím v současné situaci nemůže být nikdo jistý. "Já už si neumím představit, že bych se někdy v únoru do třetího pokusu vůbec pustil," uvedl Paroubek. Podle jeho soudu jde o velmi riskantní pokus.

Článek

"Politická scéna je tak fragmentovaná a já jsem seriózní politik. Já se přeci nebudu zabývat ruskou ruletou. Politická krize bude přecházet v únoru do marasmu," řekl Jiří Paroubek. Připustil, že si ČSSD musí zanalyzovat, zda by nyní neměla změnit postoj k předčasným volbám.

ODS ukončila jednání o vládě s ČSSD ve středu večer [celá zpráva]

Vlček splní slib

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) přitom hodlá dodržet své slovo a před případnou nominací dalšího premiéra odstoupit, jak veřejně slíbil.

Je tedy nyní v delikátní situaci. Poté, co ODS ukončila jednání se ČSSD a vrátila se k původní trojkoalici, není vyloučeno, že vláda složená ze zástupců ODS, lidovců a zelených nezíská ve Sněmovně důvěru.

Následný třetí pokus o sestavení vlády je podle ústavy plně v režii právě předsedy dolní komory. Ten prezidentovi navrhuje dalšího premiéra. Klaus také před třemi týdny navzdory krkolomným právním spekulacím prohlásil, že by premiéra navrženého předsedou Sněmovny jmenoval, jak mu říká ústava.

O předsedu Sněmovny budou bojovat ČSSD a ODS

Kdo bude ale předsedou Sněmovny, je ve hvězdách. "Své slovo dodržím, jak říkám, ať je tma, jaká chce," řekl ve čtvrtek Právu a výklady, že přece musí dodržet hlavně ústavu, nepovažuje za určující.

ČSSD (oslabená dvěma odchody z klubu) by v následné volbě šéfa Sněmovny mohla kandidovat Vlčka znovu s tím, že ten by prezidentovi navrhl ke jmenování premiérem Paroubka, anebo rovnou Paroubka po předběžné politické dohodě třeba na vládě odborníků. ODS ale už oznámila, že bude mít do případné další volby šéfa Sněmovny vlastního kandidáta. ČSSD se tomu diví, protože by ODS zároveň vládla.

Na vlastní třetí pokus se Paroubek orientoval před pokusem druhým, tedy před druhým jmenováním Topolánka premiérem po senátních a komunálních volbách. Takovou linii Paroubek držel ještě počátkem prosince.

"Pokud sociální demokracie jedná o své eventuální účasti ve vládě s občanskými a křesťanskými demokraty, alternativou není opozice, jak se snaží vykreslit část médií, ale třetí pokus," prohlásil Paroubek 5. prosince na tiskové konferenci, a to v reakci na diskusi v poslaneckém klubu o možné opoziční roli ČSSD pro zbytek volebního období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám