Hlavní obsah

Papírové kupóny začaly konkurovat opencard, zájem o ně je prý enormní

Praha

Lidé využívající služby pražské MHD mají od úterý možnost kupovat si vedle elektronických i papírové kupóny za stejnou cenu. DPP je začal vydávat s třiceti a devadesátidenní platností. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je o ně velký zájem.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Opencard spolu s několika typy papírových kuponů.

Článek

"Zájem o kupóny je enormní," řekla primátorka Krnáčová. Mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl potvrdil, že se kupónů od úterý prodaly stovky. Další druhy budou k dispozici do začátku března. Podnik je nechává dotisknout.

Rada města minulý týden schválila, že všechny skupiny cestujících si budou nově moci libovolně vybrat mezi kupóny a kartou opencard. Změna se týká především cestujících ve věku od 27 do 64 let, kteří dosud, když si zvolili kupón, tak se jim jízdné výrazně prodražilo. To už teď neplatí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Co bude s opencard, nikdo neví

Částečný návrat k papírovým kupónům zvolili politici kvůli problémům, které mají se smlouvami k projektu Opencard. S vlastníkem práv k opencard, firmou eMoneyServices (EMS), Praha dál vyjednává.

Podle primátorky chce město firmě zaplatit dluhy za provoz systému a vyjednat bezproblémové fungování opencard. Na otázku, co s kartou za minimálně 1,35 miliardy korun bude dál, a zda chce město v projektu pokračovat, zatím nikdo z politiků neodpověděl.

Přerušení platnosti již nebude možné

Pro dospělé cestující dosud papírové kupóny sloužily jen jako dražší náhrada opencard. Pro studenty se nic nemění, už před změnou si mohli vybrat mezi kupónem, opencard a kartou ISIC.

Změna nastane pro cestující, kteří mají jízdné zdarma, tedy pro děti od šesti do 15 let a seniory nad 65 let. Ti původně museli k prokazování věku používat výhradně opencard. Nejpozději od začátku března si ale budou moci zvolit papírovou průkazku.

Novinkou bude to, že si cestující nebudou moci přerušit planost ročních kupónů. Papírové kupóny to totiž neumožňují, Praha proto tuto možnost zruší i u opencard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám