Hlavní obsah

Papírování stojí podnikatele desítky miliard ročně, vláda jej chce omezit

Novinky, jas

Vláda chce pokračovat ve snižování byrokratické zátěže podnikatelů a výrazně zjednodušit či omezit množství povinných údajů, které musí firmy státu dodávat. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by se do konce volebního období měly náklady na papírování snížit o třetinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Zatímco v roce 2005 byla administrativní zátěž pro tuzemské podnikatele ve výši 86 miliard, na konci volebního období by měla být na úrovni 52 miliard korun. Do sumy se započítávají například náklady na zaměstnance, kteří administrativu dělají.

Nečas nastínil ideální stav, k němuž by chtěla vláda dospět. "Jedna firma, jeden formulář odesílaný na jeden úřad," shrnul premiér. Odstraněny by měly být zejména situace, kdy podnikatelé musejí posílat totožné údaje více institucím. V budoucnu by měly všechny tyto informace ke státu směřovat skrze Český statistický úřad (ČSÚ).

V současnosti musejí firmy státu ze zákona posílat informace ze dvou stovek dotazníků či výkazů.

Omezení byrokratické zátěže chce vláda dosáhnout především skrze úpravy stávajících zákonů. Nečas připomněl několik již přijatých novel, které papírování omezily. Zmínil například novelu živnostenského zákona, zákona o léčivech či vodního zákona.

Česká republika by se podle premiéra měla zbavit "eurohujerství", kdy poskytuje EU nadbytečné množství dat a statistik, které po nás Brusel vůbec nežádá. Za vším jsou právě špatně nastavené zákony.

V podobném duchu jako premiér, hovořil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám