Hlavní obsah

Horkým kandidátem na „Pana Evropu“ je Sršeň, hovoří se i o Bekovi a Dvořákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O personální podobě nové vlády Petra Fialy (ODS) je už zřejmě rozhodnuto, jasno zatím není jen u několika málo resortů. Nejvíce zastoupení ve vládě bude mít ODS, která má mít vedle premiéra pět ministrů. STAN bude mít čtyři resorty, tři připadnou lidovcům a Pirátům, dvě získá TOP 09. Ministrem bez portfeje pro evropské záležitosti by se mohl stát například radní Olomouckého kraje a také český zástupce v Evropském výboru regionů Radim Sršeň (41).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radim Sršeň

Článek

„Ještě není rozhodnuto, ale jsem ve hře,“ řekl ve středu Právu Sršeň. Ten je bývalým místopředsedou STAN, je místopředsedou Sdružení místních samospráv a byl prezidentem Evropské asociace pro rozvoj venkova. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byl lídrem STAN na Olomoucku, do parlamentu se ale nedostal.

Podle informací Práva není Sršeň jediným kandidátem a celostátní výbor STAN v současné chvíli vybírá ještě z dalších kandidátů. Je mezi nimi bývalý rektor Masarykovy univerzity a senátor Mikuláš Bek a také bývalý primátor Hradce Králové a diplomat Martin Dvořák.

Starostové neradi ustoupili Bartošovi

O tento post měla původně zájem koalice Spolu vzhledem k tomu, že Piráti mají dostat ministerstvo zahraničí. Tam by měl zasednout exposlanec Jan Lipavský.

Nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09

Domácí

„Byla to jedna z největších dnešních výtek v poslaneckém klubu, protože takhle to vypadá, že ztrácíme vliv na zahraniční politiku,“ sdělil Právu jeden z poslanců ODS pod podmínkou anonymity. „Naštěstí to vypadá, že zahraniční politika bude hodně v gesci premiéra Petra Fialy,“ dodal.

O vládních nominacích za koalici Pirátů a Starostů by měl ve čtvrtek jednat celostátní výbor STAN. Starostům se údajně příliš nelíbilo, že by ministerstvo pro místní rozvoj a také digitalizaci měl řídit pirátský předseda Ivan Bartoš, protože místní rozvoj považují za svou doménu. Nakonec ale ustoupili.

„Hodně starostů je proti, ale musí si uvědomit, že jinak není dohoda možná,“ řekl Právu informovaný zdroj. Koalice Spolu musí podle informací Práva zase skousnout Lipavského v Černínském paláci. Třetím členem vlády za pirátskou stranu by měl být předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Měl by se stát novým ministrem pro legislativu a zároveň šéfem legislativní rady vlády.

Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

Domácí

O dalších nominacích pro Starosty je jasno. Šéf STAN Vít Rakušan míří na vnitro, post ministra školství by měl získat poslanec Petr Gazdík. Ministerstvo průmyslu by měl řídit bývalý bankéř Věslav Michalik. ODS bude mít ve vládě ministerstvo financí, kam zamíří první místopředseda Zbyněk Stanjura, resort dopravy bude řídit místopředseda Martin Kupka.

Do čela obrany se za občanské demokraty chystá Jana Černochová. Na ministerstvo spravedlnosti se nejspíš vrátí poslanec Pavel Blažek, dřív se hovořilo i o novém šéfovi pražské ODS Marku Bendovi. ODS bude mít zřejmě i křeslo ministra pro vědu a výzkum, které Fialova vláda nově zřídí.

KDU-ČSL by měla převzít ministerstvo práce a sociálních věcí, tam zřejmě usedne senátorka Šárka Jelínková, a ministerstvo zemědělství, kam se vrátí předseda lidovců Marian Jurečka. Spekuluje se, že ministrem životního prostředí se stane místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

TOP 09 získá křeslo ministra zdravotnictví pro Vlastimila Válka a pravděpodobně i resort kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám