Hlavní obsah

Památkáři napadli podobu lázní v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Hejtmanství chce za zhruba dvě miliardy opravit plzeňské městské lázně. Památkáři ale teď poslali připomínky k projektu, nelíbí se jim hlavně vzhled budovy. Podle krajského radního pro kulturu Libora Picky (STAN) jde jen o další pokus, jak plán zastavit.

Foto: studio Evy Heyworth

Kraj chce opravit plzeňské městské lázně, náklady vyjdou na zhruba dvě miliardy korun.

Článek

Žádost o přezkum přišla od Národního památkového ústavu (NPÚ). „Nechápu, proč se ozvali po řádné lhůtě,“ divil se radní.

Připomněl, že mají platné stavební povolení a rekonstrukci schválili plzeňští památkáři. „A ti budou ke každému kroku, který udělají, vyžadovat stanovisko kolegů z NPÚ. Takže tomu opravdu nerozumím,“ dodal radní.

Podle jeho mínění jde o další pokus, jak věc zastavit. Narážel na fakt, že někteří odborníci před časem kritizovali postup kraje. Šlo o zástupce komory architektů i inženýrů a techniků. Ohradili se proti tomu, že hejtmanství nevypsalo architektonickou soutěž, ale projekt zadalo přímo Evě Heyworth.

Odstartovala proměna plzeňských lázní za dvě miliardy. Začíná se bouráním

Domácí

Picka už dříve zdůraznil, že postupují podle zákona. „Nedáme se a pokračujeme dál. Plzeňané si přejí lázně opravit,“ řekl. Uvnitř vznikne kulturní centrum s multifunkčním sálem, výstavními plochami i zázemí pro Západočeskou galerii.

Pohádkový zámeček

Pavel Domanický z plzeňské pobočky NPÚ ale záležitost vidí jinak. „Jde o památku, jejíž předmětem ochrany je vnější podoba a interiéry, konkrétně vstupní hala a bazén. Současný návrh ale nezachovává ani to málo, co z budovy zůstalo,“ vysvětlil.

Předmětem sporu je především fasáda, její členění a tvar střechy. „Projekt radikálně mění vzhled lázní, které připomínají pohádkový zámeček. My zkrátka nemůžeme napsat, že takové úpravy jsou v pořádku,“ podotkl.

Zalitoval, že Eva Heyworth s nimi o změnách nehovořila. „A kolegové z magistrátu zase komunikují svérázným způsobem,“ zmínil Domanický.

Stop úvěru

Zopakoval, že odborníci nemají nic proti využití lázní ani jejich rekonstrukci. „Nicméně se jedná o veřejné peníze. Výsledek by měl být co nejlepší. A k němu podle nás vede vypsání architektonické soutěže,“ připomněl.

Hejtmanství tak zatím nepožádá o dvoumiliardový úvěr, potvrdil radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). „Kvůli připomínkám dojde k časovému posunu, předpokládám v řádech měsíců,“ odhadl. Žádost nebude kvůli případné podjatosti vyřizovat Plzeňský kraj, nýbrž Ústecký.

„Budou volby. Opozice vyhrožuje, že opravu lázní chce změnit nebo ji zastavit. Ale my počítáme, že příští rok budeme pokračovat a peníze si půjčíme, snad i za lepších podmínek,“ uvedl Strolený.

Na fasádě Máje mají být obří motýli se stíhačkami, milovníkům staré Prahy to vadí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám