Hlavní obsah

Padající lano z vleku zranilo na Špičáku tři lyžaře

Právo, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠPIČÁK

Horská služba musela ošetřit tři lidi v areálu Špičák v Železné rudě na Klatovsku a zajistit jim následný transport do nemocnice. Zranilo je ocelové lano, jenž se dvakrát po sobě vysmeklo z vodících kladek na vleku Tatrapoma. Zatím není jasné, zda je na vině technická porucha nebo neukázněnost lyžařů.

Foto: Josef Zajíc

Jantarová stezka. Směr k Trojhalí...30.4.2014

Článek

"K prvnímu případu jsme vyjížděli kolem 10 hodiny dopoledne. Lano zranilo na hlavě 12letou dívenku. Kvůli podezření na otřes mozku byla převezena na chirurgii do Klatov," sdělil pracovník Horské služby na Špičáku Pavel Aubrecht. Přestože si děvčátko stěžovalo ještě na bolest ramene a zad, nebylo nakonec poranění až tak závažné, lékaři ho kvalifikovali jako lehké.

Podruhé vypadlo lano z kladek v půl jedné odpoledne. "Způsobilo pohmožděniny 18leté lyžařce a 24letému mladíkovi. Už odpoledne byli oba v pořádku," sdělil Pavel Aubrecht.

Lano prý shodili neukáznění lyžaři

Případem se začala zabývat policie. "Vyšetřujeme, zda provozovatel nezanedbal nějakou svou povinnost. Existuje podezření, že došlo ke spáchání trestného činu obecného ohrožení," informovala Právo mluvčí západočeské policejní správy Helena Malotinská. Vladimír Kasík ze společnosti Sport Service, která vleky na Špičáku provozuje, je prý absolutně bez viny.

"Lano spadlo kvůli neukázněnosti lyžařů. Nedrží se ve stopě když je lano táhne nahoru. Vyjíždějí s ním daleko do stran a tímto tahem pak dochází k jeho vysmeknutí z vodící kladky," vysvětlil. "Je nám líto, co se stalo. Ale trošičku si za zranění mohou i sami lyžaři. Nedodrželi totiž předepsaný půlmetrový boční odstup od lana," řekl Kasík.

Lano spadlé z vodící kladky není podle příslušníků Horské služby ničím výjimečným. "Vloni spadlo na Špičáku taky. Naštěstí tehdy nikoho nezranilo," vzpomíná Aubrecht. Domnívá se, že by technici měli vymyslet nějaký způsob, jak by kladka lano udržela i při silném bočním tahu. "Asi by tam měly být nějaké zarážky. Ale to musí vědět lépe někdo jiný. Já nejsem konstruktér vleků," poznamenal záchranář.

Reklama

Výběr článků

Načítám