Hlavní obsah

Pacienti, jimž hrozí amputace nohou, mají šanci díky kmenovým buňkám

Právo, Jan Švábek

Pacientům s neléčitelnou nedokrevností dolních končetin, kterým hrozí amputace nohy, svítá naděje na úspěšnou léčbu. Česko se totiž už v říjnu zařadí mezi hrstku zemí, ve kterých lékaři dokážou pomocí aplikace kmenových buněk amputaci zamezit.

Foto: Profimedia.cz

Nová metoda zachrání v zahraničí před amputací šedesát procent operovaných.

Článek

Novou metodu zatím ojediněle provádějí nemocnice ve Spojených státech a v Asii, kde lékaři před amputací zachrání šedesát procent operovaných. Nyní se k nim přidá i Česká republika, konkrétně chirurgická klinika fakultní nemocnice v Plzni.

Nedokrevností končetin dnes trpí statisíce Čechů, především kuřáci a cukrovkáři. „Vytipujeme nemocné, u kterých hrozí amputace ve stehně a u kterých jiná z metod nezabere. Takoví lidé k nám na kliniku chodí denně, zájem nebudeme moci pokrýt i z finančních důvodů,“ řekl Právu profesor a přednosta kliniky Vladislav Třeška.

Pojišťovny zatím nehradí

Cena jedné operace se pohybuje okolo sta tisíc korun. Protože se jedná o nevyzkoušenou a neověřenou metodu, pojišťovny ji zatím nehradí. Lékaři si proto budou muset pomáhat financemi z grantů a dotací, což je značně složitý a zdlouhavý proces.

A jak samotná operace probíhá? Při zákroku lékaři aplikují kmenové buňky do nedokrevných nohou. „V těch by se poté měly vytvořit cévy, které budou končetinu prokrvovat. Pomocí speciálního přístroje k měření tlaku kyslíku v postižené tkáni zjistíme, jak se mění prokrvení končetiny po aplikaci kmenových buněk,“ vysvětluje Třeška.

Léčit podle odborníků nemá smysl nepřestávající kuřáky nebo pacienty se špatnou léčbou cukrovky. V řadě případů lze použít levnější metody, jako jsou chirurgické rekonstrukce nebo léčba pomocí léků. Někdy naopak nepomohou ani kmenové buňky.

Používání kmenových buněk je celosvětově na počátku. Jejich přínos tkví v tom, že jako nezralé buňky jsou schopny měnit buňky tkáně tam, kde lékaři potřebují. Používají se například také u pacientů s rakovinou jater, která jsou při jejich využití schopna rychleji dorůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám